Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: Egy XX. századi krónikás éneke
2024 Március 28

Egy XX. századi krónikás éneke
blank.gif

"Amit most elmondunk nem mese, valóság,
keresztyén embernek, hej, de nagy tanulság!
Igaz magyar lelkész, neve:Gulyás Lajos,
halálra ítélték, bitófán lett halott!"

    Nagytiszteletû Hánka Levente hirdetéseiben elmondta, hogy november 4-én este 6 órakor a nagykõrösi fõiskola Karácsony Sándor Irodalmi Színpada a gyülekezeti termünkben tart elõadást. Akirõl "mesélünk": Gulyás Lajos, levéli református lelkész
    Sokaknak talán ismeretlen ez 1956-os mártír neve, ezért gondoltam arra, hogy ebben a cikkemben most róla írok néhány sort.
    Gulyás Lajos 1918. február 4-én született Felvidéken, puritán, de mégis öntudatos református és magyar szellemû családban. A tragédiák már fiatalkorában beárnyékolták életét, mert családját a rendszerek hol háborús bûnösnek, hol kuláknak nevezték. Pápán végezte el a teológiát, lelkészi hivatását Balatonszepezden kezdte, majd Levélen 1948. májusától az elhurcolásáig folytatta. A Független Kisgazda Pártban politizált, majd 1947-ben megválasztották országgyûlési képviselõnek a tapolcai választókerületben. Megfogalmazása szerint 1948-ban "kirúgják onnét-másokkal együtt, miután ez idõre nálunk is megvalósul a szovjet mintájú sztálini proletárdiktatúra".
    Levéli naplójából tudhatunk életének utolsó éveirõl, hónapjairól. Az utolsó bejegyzését 1956. december 19-én írta meg.
    Az események mentében elõször a mosonmagyaróvári gyilkos sortûzben való részvétele volt nagy jelentõségû. 1956. október 26-án óvta, minden szavával nyugalomra, békességre intette az embereket. Akkor is, amikor a katonák kivezették az elfogott ÁVH-s tiszteket. Õrizetüket a katonák már a tömeg miatt nem tudták teljesíteni, így a feldühödött emberek prédáivá váltak. Ebben a kiélezett helyzetben is lelkészi hivatását gyakorolta. Próbált segítséget nyújtani a kiszolgáltatott embereknek, és erélyes fellépéssel igyekezett lecsillapítani a sortûz miatt sokkot kapott embereket.
    Az államvédelem fegyveresei 1956. február 5-én a késõ esti órákban tartóztatták le a levéli református lelkészt. Születésnapot ünnepeltek a család, meg a barátok. Az erélyes csengetésre Gabika, a felesége hiába bújtatta a konyhájuk alatti pincébe, a vizsgálódó ávósok felfedezték a rejtõzködõt. Az utolsó szakasz a gyõri koncepciós per volt, amellyel a vérbírók példát akartak statuálni. Megtorolni és megfélemlíteni a mosonmagyaróváriakat. A Gulyás család tragédiáját fokozták azzal, hogy Gyõrött 3 társával együtt, december 31-én hajnalban felakasztották. A lakosságon kívül felesége és 3 leánygyermeke gyászolta. Ám a család tragédiája tovább folytatódott, mert az ítélet nemcsak halálról, de teljes vagyonelkobzásról is szólt. Elvitték az ingóságokat és a Gulyás családnak a lébényi óvodában kellett meghúznia magát. A feleség soha nem tudta megbocsátani férjének azt, hogy nem menekült át a határon. Soha többé nem ment férjhez. Nevelte a gyermekeit és kereste a férje sírját, amit Sopronkõhidán találtak meg a rendszerváltás után.
    Számomra Gulyás Lajos élete példamutató. Nem csak azért, amit a kommunizmus idején tett: még az ellenségei felé is tudott feltétel nélküli szeretettel fordulni. Bármilyen nehéz idõszakot is élt meg családjával együtt, mindvégig kitartott Isten mellett és még a halál sem riasztotta el. Érdemes eme '56-os mártírról még többet megtudnunk az elõadás keretén belül.
    Minden érdeklõdõt nagyon sok szeretettel várunk!

Soli Deo Gloria!
Czékmány Szandra

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.02 másodperc 2,051,362 egyedi látogató Soli Deo Gloria!