2020 Jnius 05

Utrezgs: letre(?)-hallra(?)
blank.gif

UTÓREZGÉS
Életre(?)-halálra(?)

A Halottak Napja a legjobb alkalom arra, hogy az életre gondoljunk…

    Vannak szavak, mondatok, amik valamiért kitörölhetetlenül rögzülnek agyunkban. Fontosnak szánt intelmeket, örökérvénynek hitt igazságokat „pottyantunk ki” az emlékezés hálóján, aztán jön egy odavetett félmondat – aki mondta, tán nem is szánta nagy horderejnek –, s mi megjegyezzük. Olyannyira, hogy 10-20 év múlva, vagy még késbb is hat; s a megfelel helyzetben mindig eljön.
    „Ahogy mennek az évek, az ember gyjtögeti a halottait”. Ezt még kamasz koromban mondta egyszer nekem egy mvész ismersöm, s bár alig 10-15 évvel idsebb nálam – tehát akkor jóval fiatalabb volt, mint én most –, a bölcsesség nem vitatható el e mondattól. Be is véstem az agyamba; mostanság kezdek rájönni, mennyire. Mert bár barátom lehet, csupán arra gondolt, hogy a kor elrehaladtával egyre több embert veszítünk el szkebb-tágabb környezetünkbl, de ez természetes, törvényszer dolog, ezzel egy 15 éves is tisztában van, csak ezért nem élne bennem e mondat ily elevenen.
    Ha valamit gyjtünk, az nyilván fontos nekünk; van, ki bélyeget, van, ki könyvet gyjt. Gyjti, és ápolja, rendben tartja azokat! Gyjteni azonban nem csak kézzelfogható dolgokat lehet, de ápolni rendben tartani azokat is fontos, ha nem fontosabb!
    Amikor azokra gondolunk, akik már nem lehetnek közöttünk, leginkább életükre emlékezünk. Ám ha csak tetteiket, mondataikat idézzük fel magunkban, elmegyünk a legfontosabb dolgok mellett. Ha nem tudjuk megfejteni – legalább utólag –, hogy mi volt az életük üzenete, akkor elveszítettük ket. Mint ahogy akkor is, ha csupán halálukra tudunk emlékezni! De hát nem éppen mi, reformátusok tartjuk legnagyobb ünnepünknek a Nagypénteket, a Megváltó halálának napját? Nincs itt ellentmondás?
    Nincs. Mert bár a Kereszthalállal teljesedett be Krisztus küldetése, ott, a Golgotán mégsem a halál magasztosult föl, hanem bizony az élet! Ezzel a szörny meggyilkoltatással vált teljessé az életének üzenete. S az életének üzenete is épp az élet… Nem a véges, biológiai, hanem az annál sokkal nagyszerbb, az örök élet… Az halála óta tudjuk, hisszük, hogy van örök élet, mely mindig gyzedelmeskedik a halál fölött.
Sose felejtsük ezt el, a legnehezebb pillanatokban sem, amikor valaki, valakik hiánya elviselhetetlennek tnik számunkra… Mert örök halál nincs, csak ÖRÖK ÉLET!

Szatmári Gábor

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.08 másodperc 1,458,723 egyedi látogató Soli Deo Gloria!