2020 Mjus 26

S templomba ment mindenki, aki csak jrni tudott
blank.gif

    Nem csak kenyérrel él az ember, hanem Isten Igéjével is. Azaz sem egyéni, sem közösségi életünk nem lehet teljes, egész, így egészséges sem, ha kimarad belle a megtartó hit, a lélek átformáló, nemesít, összetartó ereje.
    Lelkünk rezdüléseit, hitünket, szertartásainkat, akkor tudjuk megérteni, átélni, megérezni, ha ismerjük múltunkat, népünk vallási és közösségi szokásait.
Molnár V. József néprajzkutató Kalendáriumából idézek, aki szerint a hagyomány egyetlen célja a folytatás:
    „A régi ember gondolkodásában, szakrális gyakorlatában az esztend adventtel kezddött. Advent adta elejét az egyházi évnek is. A Nap ilyenkor alacsonyan jár, ködösek a hajnalok, a rontást hozó sötét napok, de egyben a várakozás, a készüldés, a reménykedés idszaka ez. A hajdani falu népe a sötétség adta szorongást, a karácsonyi készület rítusaival oldotta, zavarta el. Az ember testébl, lelkébl, s a rábízottak sokaságából is zte a gonoszt, hiszen az dolga volt a Teremt akarata okán, hogy a jószág az istállóban, ólban, a kert, a mez, az erd, a vizek is épek maradjanak, rendezetten várják a gazdával együtt a csodát, a Nap téli fordulatát, Fény-Krisztus születését..."
    Az emberek hitték, hogy a mindenség valamennyi teremtménye Isten akaratából létezik, s velük, általuk is üzen az Úr. Üzen a kés szön a haldokló nappal s a halálra készül mezvel, fákkal a kora téli karácsonyt megelz fagyos-fehér tisztulással. Az ember is tette a dolgát, alkata s szerepe szerint együtt a többi létezvel. Miképpen megóvta a hó az szön sarjadt alig-élet vetést, akképpen óvta a vágytalanná tisztult embereket is, és rizte ket minden hajnalon az adventi áhítat.
    Jóval napkelte eltt gyermekek csengették végig a falut, s templomba ment mindenki, aki csak járni tudott. Az leheletük tette meleggé a k hideg templomot, mint a hajdani karácsony éjen a barmok lehelete a Betlehemi istállót, amelynek jászlában a testet-lelket pusztító sötétség kells közepén világra született Jézusban a mindent teremt és igazító Isten. Majd a templom meleg csöndjében együtt várták meg a napfölkeltét.
    Lucakor cserépbe búzát vetettek, amelyben a karácsonyt megelz legsötétebb napokban megfogant az élet, sarjadni kezdett a búza. A búza, amely minden nyáron magába rejti a napot és Jézus képét hordozza. Az aratásra készül nyári mezn „Isten terített asztalán”, az els három kévét szalaggal átkötve eltették, s csak karácsonykor bontották ki. Így énekelték a karácsonyböjti kántálók: „Begyütt Jézus házamba/Házam közepibe megállva.”
    A régiek karácsonykor megénekelték a rokonokat, házról házra jártak családostól s énekekkel köszöntötték egymást. A haragosok is kibékültek egymással. Amire ember gyönge, s gyarló, azt az Úr Jézus Krisztus jobbá teszi bennünk. Isten lelke ilyenkor a hitét /rítusát/ tartó, testét megzabolázó ember lelkével találkozik. Megszületik az s az Egy a Teremt Isten, mint ártatlan, tiszta gyermek.

    Teremt Istenünk, mennyei Atyánk!
    Advent csendjében is imára nyílik ajkunk és hozzád fohászkodunk, mert Te vagy egyedüli reményünk. Érezzük s látjuk a sötétséget, mely körülvesz bennünket, ezért kérünk légy oltalmazója és megtartója hazánknak és benne minden igaz életnek. Te légy bennünk a fény a fényesség, minden élet forrása. Ersítsd hitünket, élesítsd elménket, hogy egyesült ervel szolgálhassuk kegyes akaratodat. Midn felzeng e régi ének, úgy óhajtjuk, és várjuk, hogy újra és újra megszülethess a szívünkben, a lelkünkben Urunk, …

Te vagy napvilágom, Te vagy énekem;
Téged várlak, Jézus, kínos éjeken:
Oszlasd a homályt, zd el a bánatot;
Ragyogjon fel rajtam szép fényes napod.

Ég várakozás él minden szívben;
Bárha nem is tudja, Téged vár minden:
Titkon epedknek jelenj meg nyilván;
Találj meg mindenkit, ki élni kíván.

Találj meg mindenkit, aki elveszett,
S vigye dicsségre jótev kezed,
Hogy, mikor eljössz az ég felhiben,
Örömmel lásson meg minden földi szem.

Ámen

Áldott ünnepeket kívánok minden kedves testvéremnek:

Dékány Éva

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 1,452,097 egyedi látogató Soli Deo Gloria!