Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: Csiha Kálmán: Jöjj fel a hegyre (Nagytemplomi Hírlevél 2010.10.31.)
2024 április 19

Csiha Kálmán: Jöjj fel a hegyre (Nagytemplomi Hírlevél 2010.10.31.)
blank.gif

articles: felahegyre.jpg    Régóta ott állt már Csiha Kálmán református püspök könyve a polcunkon, amikor a feleségem újra azt mondta nekem: miért nem olvasod el, nekem nagyon tetszett. Kezembe vettem, megforgattam és beraktam a táskámba, gondoltam jó lesz útravalónak reggeli-esti utazásaim közben. Valóban jó útravalónak bizonyult, mert bizony alig tudtam lerakni.articles: xsiha.jpg A kötet ószövetségi történeteket dolgoz fel, de olyan magával ragadóan, annyi mondanivalóval, hogy olvasás közben valóban úgy éreztem magam sokszor, mintha valaki kézen fogva vezetett volna fel a hegyre. Meg kell mondanom eddig nem voltam nagy barátságban az ószövetségi történetekkel egy-két kivételtõl eltekintve. Valamikor a gimnáziumi évek után végighajszoltam magam ezeken a történeteken, de idegenek és érthetetlenek maradtak számomra. Csiha Kálmán azonban elénk tárja az igét a maga szépségében és tisztaságában Saul, Dávid, Eszter és mások történetein keresztül. Jó utat!

Oláh Róbert

 

Csiha Kálmán 1929. szeptember 17-én született Érsemjénben. Iskoláit Érmihályfalván kezdte, majd Sárospatakon, Debrecenben, Érmihályfalván, Zilahon, Nagyváradon végezte. Az utolsó iskolai éveket otthontalanságban töltötte el, maga kereste kenyerét, miután szüleit 1949-ben kényszerlakhelyre vitték. 1957 decemberében „fel nem jelentés” miatt letartóztatták és egy koncepciós perben 10 évi börtönre ítélték. Hat és fél év után 1964-ben szabadult az általános amnesztiával. Kislányát 6 éves korában látta elõször szabadulása után. Kiszabadulása után öt önálló gyülekezetet szervezett. 1990. május 4-én  az Erdélyi Református Egyházkerület püspökévé választották. Életének 79. évében váratlanul hunyt el, Marosvásárhelyen nyugszik.

Forrás: Reformatus.hu

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.02 másodperc 2,059,488 egyedi látogató Soli Deo Gloria!