2020 Jnius 06

LLEKZS (Nagytemplomi Hrlevl 2010.05.22.)
blank.gif

articles: Lelekzes1.jpg     Meddig bírjuk lélegzet vétel nélkül?Vannak akik több, vannak akik kevesebb ideig. De egy biztos, hogy senki sem bírja ki olyan sokáig, hogy inkább szeretne nem levegt venni, mint levegt venni. Egyszer, kétszer poén megmutatni, hogy meddig bírjuk leveg nélkül. Gyermekkoromban sokszor versenyeztünk, hogy ki bírja tovább visszatartott levegvel, vagy a strandon, a víz alatt. Mindenesetre még a legjobbak is levegt vettek egyszer, még én is – hisz különben nem írnám most le ezeket a sorokat.
    Találóan mondjuk a Lélekre magyarul ezt a szót. Hangzásban és tartalmilag is összecseng a lélegzetvétellel. Nélkülözhetetlen része életünknek a lélegzet, és a lélek is. Figyeljük meg, hogy mit mondunk, ha valamire azt mondjuk, hogy lelketlen. Azt a véleményünket fejezzük ki, hogy talán kívülrl tetszets dolog, vagy történés, mégsem szeretnénk benne részt venni valami miatt. Nem kívánjuk magunkénak, vagy nem szeretnénk hasonló dolgot cselekedni, vagy hasonlóan tenni. Talán azért, mert érezzük, hogy tartalmilag valami nagyon fontos dolog hiányzik: az élet.
    Lélegzet nélkül nincs élet. Ha valamiben nincs lélek, abban nincs élet. Mennyire értjük ezt meg mind a magánéletünkre nézve, mind a  gyülekezeti életünkre nézve.
Gyökössy Endre írja:
    „Adható-e erre a kérdésre pontos, és tudományosan is helytálló meghatározást tartalmazó válasz? Bár nem a pásztorálpszichológus feladata a lélek dogmatikai megfogalmazása, hanem a gyógyítása, hadd idézzük Helmuth Barz neurológust, zürichi pszichiátert: "A lélekrl nemcsak anyagtalansága miatt nem tudunk pontos meghatározást adni; hanem azért sem, mert nem a test lokalizálható helyhez köthet része, mégis a testben vagy azon át jelentkezik. Együtt van a testtel, de ezt az egységet rendkívül bonyolult polaritásként ellentétességnek kell felfognunk, amelynek feszültségében él, és válik személyiséggé az ember. Minden hasonlat sántít, az enyém is: állítom, hogy semmiféle zongoraszonáta sem csendülhet fel jól hangolt zongora nélkül, mégis, ugyan kinek jutna eszébe, hogy a szonátát a hangszer produktumának tekintse?" „
    V. E. Frankl neves osztrák professzort felkereste egy fiatal orvos, aki meg volt gyzdve arról, hogy a lelki betegségek zöme gyógyítható, csak megfelel módon kell adagolni a lítiumot, adrenalint, pszichofarmakonokat, tehát a megfelel gyógyszerekkel. Ezek segítségével - vélte a látogató - helyreáll a psziché egyensúlya, hiszen a lélek nem egyéb, mint az agy, az idegrendszer és különböz hormonok együttese. Errl azonban saját szemével is meg akart gyzdni, ezért - közölve a professzorral, hogy a teljes igazságot keresi - kérte, mikroszkópon mutassa meg neki az agyban a lelket. Frankl megkérdezte, vajon testi vagy lelki természet vágy ösztönzi erre a kutatásra? Nyilván lelki, válaszolt az orvos. És azt hiszi, hogy ezt a vágyat én megtudom találni, ki tudom mutatni az ön agyában? Ahogy az elektromosság több, mint a vezetékek, motorok, biztosítékok stb. együttese, ugyanúgy a lélek is több, mint az idegrendszer, az agy, a lítium-szint, az adrenalin, vagy a mellékvesehormonok együttvéve. A lélek valami egészen más, - mondta Frankl.
    Nagyon sok betegségünk van. Szeretnénk meggyógyulni de igazán nem hiszünk gyógyulásunkban.
    Nem erre céloz-e Jézus, amikor azt mondja: "Legyen a ti hitetek szerint!". Ez egyben azt is jelenti, hogy annak mértéke, nagysága, vagy éppen hiánya szerint.
    Milyen különös, ha Selye János mondja könyvében:
    Harcolj mindig, ha a cél nemes,
    De ne állj ellen, ha nem érdemes.
    Elhisszük neki, hogy jót ajánl, s megértjük, hogy stresszsorozatoktól, súlyos testi-lelki betegségektl óv minket. Ha azonban Jézus mondja: "Ne szálljatok szembe a gonosszal", akkor csak afféle érthetetlen erkölcsi követelménynek véljük Jézus szavát.
    A Hegyi beszédben adott további tanácsait és a bajokat, amelyektl védeni akar minket Jézus (kissé kihegyezve), akár így is szembeállíthatnánk :
    Odatartott másik arc - vagy gyomorpanaszok.
    Odaadott ruhadarabok - vagy asztmás rohamok.
    Önkéntes második mérföld - vagy kényszerneurózis.
    Vissza nem kért kölcsön - vagy szívidegesség.
    Imák üldözinkért - vagy üldözési mánia.
    Megbocsátás "hetvenszer hétszer is"- vagy hetvenhét nap kórházi ágyon.
    Az ellentétek fölcserélhetk, enyhíthetk, vagy súlyosbíthatók, de túl sok variáció nincs.
    Hogy is mondja Jézus? "Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi a jutalmatok?" Nos, mi a jutalmunk? (Mi az, ami már elleg a jutalomból?)
    Békesség Istennel, embertársaimmal s önmagammal - és egészség. Vagy: Békétlenség, minden vonalon, és lelkibetegségek, panaszok sorozata.
    A Lélek ezt kínálja fel.
    „újuljatok meg lelketekben és elmétekben”, Ef. 4,23
Legyen ilyen ez a pünkösd!             

Hánka Levente

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.31 másodperc 1,459,368 egyedi látogató Soli Deo Gloria!