2020 Jnius 05

A SZENTLLEK GAZDAGSGA (Nagytemplomi Hrlevl 2010.05.22.)
blank.gif

articles: szentlelekgazdagsaga1.jpg    „Adjon az Isten szerencsét, szerelmet, forró kemencét, üres vékámba gabonát, árva kezembe parolát...” – talán a költ imájában a magunkéira is ráismerünk, hasonlókat szoktunk gyakorta mi is kérni Istentl. Aztán visszanézve bizony sokszor azzal szembesülünk, hogy ha kaptunk Tle ilyen ajándékokat, azokat nem jól használtuk: nagy lehetségeket pillanatnyi örömökre apróztunk el, a nagy szerelem - szeretet helyett épp hogy elviseljük egymást, a meleg lakásban sem jó már együtt lenni, a kenyér egyre kevesebbet ér, ha mások már kalácsot esznek, s a baráti szavak mögött szaporodik a hátsó szándék... Miért van ez így?
    A Szentírás szerint rossz gazdagságot keresünk. „Mert nem tisztátalanságra hívott el minket Isten, hanem megszenteldésre. Aki tehát ezt megveti, nem embert vet meg, hanem a minket Szentlelkével is megajándékozó Istent!” – mondja Pál apostol (1Tessz 4,7-8). A Biblia szerint bels tisztátalanságunk az, amely minket elbb vagy utóbb minden küls gazdagságunktól megfoszt. Ez az els, ránézésre bizony keménynek tn ige viszont egy egészen másmilyen gazdagságot kínál, a Szentlélek Isten munkáját: a megszenteldést. Mit jelent ez?
    Azt, hogy Isten Lelke képessé tesz arra, hogy másképp használjuk a lehetségeinket. Hogy a mások számára talán kétségbeejtnek tn helyzetben is tudjuk és tesszük azt, amivel a legtöbbet használhatunk, örömmel, másokat is bátorítva, hiszen saját életünket biztonságban, Isten kezében tudhatjuk. Hogy amikor közönnyel, vagy egyenesen elutasítással fordulnak hozzánk emberek, akkor is képesek vagyunk szeretni ket. Hogy saját szükségeink közepette is észrevesszük mások hiányait, és a mi jólétünk mellett legalább olyan fontos lesz, hogy a körülöttünk élknek is legyen meleg szobája, napi betevje. Hogy ha megígérünk valamit, az nem lesz üres szó, egyre többször követik tettek, hogy megbízható baráttá válhatunk egymás számára. És mindez nem valami vértanúi lemondás vagy magamutogató hsiesség gyümölcse lesz: természetessé, st örömmé lehet az ilyen élet. Valódi gazdagság ez, nagyobb boldogsággal, több biztonsággal jár, mint minden más földi érték! De mit tehetünk mi ezért?
    Semmit. Ezt egyedül a Szentlélek Isten végezheti el. Mert csak az Istennel való kapcsolatban leszünk alkalmasak arra, hogy beilleszkedjünk abba a jól megtervezett egységbe, amelyet Isten teremtett, és amiben minket is fontos alkatrésznek formált. Tle tudhatjuk meg, hogy hol a helyünk, ahol mindent, amire szükségünk van, elkészített, és ahol személyre szabott feladatok várnak, hogy az életünk hasznos és értékes legyen. Márpedig az életünket Istennel csak az Lelke kötheti össze. Csak taníthat meg Isten akaratára, csak tehet képessé annak elvégzésére. Mi egyet tehetünk: mindenestül az rendelkezésére bocsátjuk magunkat. Tegye velem, amit jónak gondol! Legyenek kezében a kezeim: olyan munkát végezzen velük, amit az én lehetségem és felelsségem elvégezni! Övé a lábam: vigyen oda, ahonnan hozzám hangzik a segélyhívás! Neki adom a nyakam: fordítsa mindig arra a fejem, ahol a szükség van, ahol áldás lehetek! Mindezek eltt pedig hatalmat adok neki a térdeim fölött: hajtsa meg azt mind gyakrabban Teremt Atyám és Megváltó Jézusom eltt! Irányítsa gondolataimat: Isten beszédére tanítson meg engem, mert az az igazi vigasztalás, megersítés, intés, amikor a tisztátalanság újra hódítani kezdene bennem, általam! Neki adom szívemet: az egész lényemet vezesse szent akarata szerint! És Övé a bibliaórám, az ificsoportom: ahelyett, hogy magamnak akarnék minél többet kisajtolni belle, tegye egésszé általam is a csoportot! Rábízhatom a szolgálóközösségemet: ne az én elképzeléseim, hanem az terve irányítsa, hogy mit és hogyan teszünk!
    Mindez nem a mi munkánk, hanem Isten Lelkéé. Ezért mondja Pál Istennel szembeni szemtelenségnek azt, ha elutasítjuk t. Természetesen sokszor éppen az a harc, hogy önmagunkat átadjuk, nem is megy egyik pillanatról a másikra, újabb és újabb területekre mutat majd rá az életünkben, amelyekre igényt tart: de ebben a harcban is számíthatunk Rá, az erejére, segítségére.
    Kiben munkálkodik a Szentlélek? Mindenkiben, aki Isten beszédét hittel hallgatja, és hisz Jézus Krisztusban, akirl Isten beszél velünk (Gal 3:5). Miközben az igét hallgatjuk, láthatatlanul végzi bennünk munkáját. Ezért lenne jó, ha imádságunk nem csak azokról szólna, amiket a költ felsorol!
„Jer, kérjük Isten áldott Szentlelkét!” (234. dicséret)

 

Pataki András Dávid

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.05 másodperc 1,458,643 egyedi látogató Soli Deo Gloria!