2020 Jnius 05

HSVT (Nagytemplomi Hrlevl 2010.04.04.)
blank.gif

 articles: Husvet1.jpg   Minden dolog csak a ellenkezjének a kontrasztjában érthet meg igazán. Mit jelent a húsvét? Talán akkor értjük meg igazán, ha az életet keressük. Mit jelent az élet? Ha tudod mit jelent a halál, akkor tudod mit jelent az élet. Szép felvezetés általában a húsvét kapcsán az Új életrl, és a természet megújulásából kiindulva beszélni az emberi életünk elhalásáról, és feltámadásáról. Ám ez csak gyarló hasonlat, és sokszor teljesen félreértett példa. A valóság: a halál, amire nem gondolunk, és az élet, amire – pont azért mert az elbbit nem vesszük észre – szintén nem gondolunk.
    Hogy-hogy nem gondolok az életre? Mondhatnánk, hiszen nap mint nap szinte csak arra gondolunk. A gondolásban itt erteljesen eljön a „gond” szógyök, amit magyar nyelvünk szépségéhez híven itt nem csak mint szógyök találunk, hanem különös, bels tartalommal bíró szavacska.
Gondolunk. Az élet gondjaira gondolunk, hát nem ez jelenti azt, hogy az Életre gondolunk, az életet éljük?
    A válasz továbbra is: nem. Minden jó szándék, és minden kedves segít szándékú, jóra törekv akarat nullázódik, amikor a húsvéti történés fényébe lép. Tudom, nehéz ezt befogadni. De értsük meg: tulajdon képen a fpapok is „jót” akartak a népnek, mikor ezt a sehova sem beskatulyázható názáreti ácsot megfeszítették, mert jobb ha egy veszik el, mint hogy az egész nép (János 18,14). Jószándék vezérel bennünket, mikor nem beszélünk nyomorúságainkról, haldoklásainkról. Nem beszélünk családban, nehogy elkeserítsük egymást, nehogy reménytelenné tegyük, megszomorítsuk magunkat, vagy véreinket. Nem beszélünk országosan, nemzetben, nehogy az a vád érjen bennünket, hogy politizálunk, és hogy ebben is radikális demagógia ural minket. És aki világszinten beszél egy lehetséges bolygóhalálról, az máris fanatikus apokalipszis váró, vagy okkult, vagy rajongó szektás.
Nem akarok senkit bántani, hiszen ez olyan „emberi”. Amikor Jézus beszél haláláról és feltámadásáról, akkor Péter olyan „emberien” magához vonja és megfedi: „Isten mentsen, Uram, ez nem történhet meg veled!” (Máté. 16,22).
Pedig megtörténik. Meg kell történnie! S ha ez ellen torzsalkodunk, tiltakozunk, akkor bizony az élet ellen tiltakozunk.  „ pedig megfordult, és így szólt Péterhez: „Távozz tlem, Sátán, botránkoztatsz engem, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint.”” (Máté. 16,23) Mert „Amit vetsz, nem kel életre, míg elbb el nem rothad (hal),” (1Korinthus 15,36).
    Ezt a lehetséget nagyon nem akarjuk elfogadni. Pedig csak így mködik. Isten sem azt mondta, hogy elmegyek egy kicsit az emberekhez, megmutatom magam emberként Jézusban aztán visszatérek a mennyországba. Gyógyítgatok egy kicsit, ápolgatom a lelküket, szembesítem ket önmagukkal, megszidom a gazembereket, lerántom a leplet azokról, akik magukat igaznak mondják, közben cselekedeteik nem fedik beszédjük tartalmát, és félrevezetik a népet, belül tele vannak rablásvággyal, féltékenységgel, képmutatással és törvényszegéssel (Máté 23). Nem azt mondta, hogy elmondom, hogy hogyan kell érteni a törvényt, és hogy hogyan kell betölteni azt (Máté 5,17). Jézus nem csak beszélt gyönyören a szeretetrl, és elmondta hogy „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok…” (János. 15,13-14a). És aztán eltnt a felhkben a mennyországba.
Hanem Jézus ezt meg is tette. Véghez vitte. Meghalt.
És aztán feltámadt.
    Ahogy nagypéntek nélkül nincs húsvét, úgy feltámadás sincsen halál nélkül. Beszélhetünk szépeket, vigasztalhatunk, és ersítgethetjük egymást, mit Péter kései utódai, eredménytelenül. Mert vigasztaló beszédünk elfedi az igazi szeretetet. Ahogy a nagypénteki igehirdetésben hallhattuk: „Isten Jézusban így fordul az emberhez: Nézd ember! Mit tettem érted. Én ennyire szeretlek!”Az Igazi szeretetet, mely nem fedi el a valóság gonoszságát, nem ringat tévhitekben, és ezt a földi életet végtelenségig nyújtó édeskés hazugságokban. Hanem kimondja: halálban vagy! Halj meg gonoszságodnak, önzésednek, vágyaidnak, önigazságaidnak. Halj meg velem, hogy feltámadhass velem!

 

Hánka Levente


blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.05 másodperc 1,458,682 egyedi látogató Soli Deo Gloria!