2020 Jnius 05

S MEGTELTEK SZENTLLEKKEL (Nagytemplomi Hrlevl 2009.05.31.)
blank.gif

 articles: esmegteltekszentlelekkel1.png      Emberi tulajdonságunk, hogy mindig kutatjuk a ránk váró jöv titkait.
Amikor Jézus mennybemenetele eltt elbúcsúzott a tanítványoktól, s azok szerettek volna Isten országának eljövetelérl többet tudni, feltették ezt a kérdést, hogy: “Uram, nem ebben az idben állítod helyre a királyságot Izráelnek?”, akkor Jézus azt mondta nekik: “Ti nemsokára a Szentlélekkel fogtok megkeresztelkedni.” Vagyis a Szentlélekre való várásban mutatta meg a tanítványok számára Jézus a jövt.
Visszatértek tehát a tanítványok Jeruzsálembe, és minden bizonytalanságuk ellenére egy valami biztos volt a számukra. Jézus Krisztus megígért valamit, és Jézus az ígéreteit minden körülmények között megtartja. Ezért engedelmeskedtek Jézus utat mutató szavainak.
    A hív ember – de nem csak a hív ember, a keres ember is, aki Isten nélkül él –, csak akkor találja meg az életének az igazi értelmét, ha az életére nézve mindenfajta emberi biztosítékot mer elengedni, és teljes szívével, lelkével, lényével mer a mindenható Istenre támaszkodni, és egyedül csak benne bízni.
Az engedelmesség és az ígéretek beteljesedése az els pünkösdi történetben két fontos üzenetet adhat nekünk, aminek fényében mi is biztosabb kezekben láthatjuk majd jövnket.
Ezért a tanítványok amikor engedelmeskedtek, akkor ott voltak, és úgy voltak ott, ahogy a Jézusi útmutatás kérte tlük. A helyükön voltak. Azon a helyen, ahova Isten küldte ket. Nagyon fontos kérdés az is, hogy vajon mi a helyünkön vagyunk-e? Ahol Isten az tervét, amit eltervezett velünk, be tudja teljesíteni. Arra várunk, és ott, amit az Isten mondott? Az Isten ígéreteit csak az Isten által kijelölt helyen kaphatjuk meg. Az engedelmes ember, az Istenhez odaforduló ember éli át azt a csodát, hogy amit Isten megígért, azt beteljesíti.
    Az engedelmesség következtében megláthatjuk Isten akaratának beteljesedését. Átélhetjük Isten Lelkének az áradását. Semmi nem másíthatja meg Isten akaratát az életünkre nézve, ha mi belesimulunk abba, és azt készséggel teljesíteni akarjuk.
A másik üzenete a pünkösdnek az hogy a tanítványok imádkoztak azért, hogy Isten küldje el az Szentlelkét, de készen is álltak arra, hogy befogadják azt.
Hogyha valaki egy üres poharat talpával fölfelé tart a vízcsap alá, az sohasem fog vízzel megtelni. De ha megfordítja, és szájával az üres résszel tartja fölfelé, akkor az megtelik vízzel, st egy id után, amikor tele lesz, túl is csordul. Ha valaki azzal a nyitottsággal áll oda Isten elé: Isten, itt vagyok, tied az életem, mutasd meg a bneimet, egyáltalán azt, hogy nem bnöm-e az, hogy nélküled élek? Mert az biztos, hogy az. Tégy velem belátásod szerint! Tölts meg engem a te Szentlelkeddel! Adjál a megvallott bneimre bocsánatot! Akkor átéli azt a csodát, mert ez nem mese, hanem valóság, noha itt, ekkor, Pünkösdkor is csodálkoztak meg csúfolódtak, s aztán mégis kiderült az, hogy igen is van Szentlélek. Van bátorító, vigasztaló Szentlélek Istentl, akit megígért, és aki az szívét, sokszor az üres szívét odateszi Isten elé, azt Isten betölti az Lelkével. Ad hitet, bocsánatot, békességet, vezetést, és a Szentlélek templomává válik Isten kegyelmébl a mi testünk.
     Ezek az üzenetek, st az azt követ csodás történések nem mindenki számára bírtak egyforma jelentséggel. Azt olvassuk, hogy csodálkoztak és csúfolódtak a hallgatók. Ma is ez az emberek véleménye az Isten csodáiról. Vagy csodálkoznak rajta, vagy pedig csúfolódnak, és azt mondják, hogy nem józanok ezek a hívk. Bolondok, maradiak, együgyek, hisznek egy mesében, hogy Jézus él és feltámadott, hogy van Szentlélek, meg hogy az Egyházat Isten teremtette az szavával, a semmibl az Igéje és Szentlelke által hívta össze. Ugyan kérem, nevetséges dolog ez. Ma sem történik ez másképpen. De aki abbahagyja a csodálkozást, és aki abbahagyja a csúfolódást, s elkezd utánajárni mindannak, amit a Szentírás mond, az átéli azt az igazságot, hogy amit a Biblia tanít Isten szeretetérl, az elstl az utolsó szóig igaz. Mindenki, aki csak kéri és akarja, részese lehet annak a csodának, hogy megérti Isten szavát, mert Isten úgy fog beszélni kihez-kihez, hogy az számára érthet nyelv lesz. Olyan nyelv, amit megért, ami üzenetté válik, s amin keresztül meg-érti azt, hogy Isten szereti, megváltotta Jézus Krisztus által, eljött erre a földre.
     Végezetül hagy idézzek egy részt Szikszai imádságos könyvébl: “Az – mármint a Szentlélek – indításainak kézkövetése által tartózkodván a bnöktl, még az apróktól is, Isten akaratának engedelmeskedvén mindenkor, boldog leszel így cselekedvén, mert az Isten Lelke nemcsak adatik néked, hanem meg is marad tenálad. Életedben megszenteld, tanítód, vezérld és igazgatód. Halálodban pedig könnyebbítd, vigasztalód, bátorítód és boldog örökkévalóságra hsége által kísérd lészen.”       Így legyen ez a mi életünkben is.

 

Hánka Levente
(Kép:Gustav Dore)

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.84 másodperc 1,458,733 egyedi látogató Soli Deo Gloria!