2020 Jnius 06

RKSG (Nagytemplomi Hrlevl 2009.05.31.)
blank.gif

articles: Orokseg1.png   Éppen 70 esztendeje érkezett városunkba Arany László tiszteletes, aki fiatalsága minden lendületével, buzgalmával néhány héten belül életre hívta a Sztárai énekkart. Hogy a kórus ma is létezik, az kegyelem, hisz a XX. század nehézségeit, megpróbáltatásait átvészelni másképp nem lehetett. Az Úristen kegyelmébl olyan sikereket is megélhetett ez a közösség, amely keveseknek adatik meg. Nem zajos sikerek ezek. Nem cikkeztek arról sehol, hogy hány gyülekezetet látogatott végig a kórus, hány kis faluban, nagyobb városban hirdette Isten visszavonhatatlan ígéreteit, hordta vállán református gyülekezeti éneklésünk megújítását, alakított ki nagy zeneszerzkkel zenetörténetileg is jelents kapcsolatokat. Mindez a háttérben, hivalkodás nélkül zajlott, Arany László lelkipásztor-karnagy szívbéli elkötelezettségével.
    Míg a környékbeli gyülekezetekben sorra születtek, majd szntek meg énekkarok, addig a ceglédiek bástyaként álltak, ert adva ezzel a kórusmuzsikával foglalkozni vágyóknak, hitbéli megersödést a hallgatóknak.
    Ajánlom minden zeneszeret, keresztyén, ceglédi testvéremnek a kórus 70 éves történetérl szóló könyvet, melyet Arany János karvezet, fiskolai tanár lektorált és szerkesztett, a borítógrafikát Kernács Viktória készítette. Zeneszeretknek érdekes lehet, miként is alakult a 30-40-es évek zenei élete városunkban, milyen jelents személyiségek fordultak meg (akkor még egy) gyülekezetünkben. Milyen kitörési lehetségei lehettek egy ilyen énekkarnak. Keresztyéneknek megersítést adhat, ha olvassák, hogy mustármagnyi hittel is lehet hegyeket megmozgatni, ceglédiként pedig érezzük magunkénak ezt a kis közösséget, amely 70 éve viszi hírét városunknak határainkon túl is.
Vegyük, vigyük, ajándékozzuk! A kórus múltja, jelene mindannyiunké!

 

Pintér Péterné

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.13 másodperc 1,459,460 egyedi látogató Soli Deo Gloria!