2020 Jnius 06

PNKSD (Nagytemplomi Hrlevl 2009.05.31.)
blank.gif

    Húsvéthoz kapcsolódva pünkösd is mozgóünnep, amely május 10-e és június 13-a közé esik. Az ünnep elnevezése a görög pentekosztész, azaz "ötvenedik" szóból származik, ugyanis ez az ünnep a húsvét utáni 50. napon kezddik.
    Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy Jézus mennybemenetele utána Szentlélek leszállt az apostolokra.
    Az 50 nap a zsidó vallásból ered. k ünnepelték a Pészach utáni ötvenedik az aratás, az els gyümölcsök, majd késbb a Tízparancsolat adományozásának ünnepét.
    Krisztus mennybemenetele után az apostolok, Mária és a legközelebbi tanítványok közösen ünnepelték pünkösdöt. Hirtelen hatalmas szél támadt, amely betöltötte az egész házat, ahol összegyltek. Majd lángnyelvek jelentek meg, melyet szétoszlottak és leszálltak mindegyikükre: megteltek Szentlélekkel. Ezután különféle nyelveken kezdtek el beszélni, ahogy a Lélek adta neki, hogy szóljanak. A Jeruzsálemben tartózkodók meglepve tapasztalták, hogy amit az apostolok mondanak, ki-ki a maga nyelvén megérti. Elállott Szent Péter és prédikálni kezdett. Sokan megértették beszédét, bellük alakultak az els keresztény gyülekezetek. Pünkösd tehát az egyház születésnapja is.
    A középkorban a Szentlélek eljövetelét megelz szél zúgását kürtökkel, harsonákkal utánozták.
    A lángnyelveket ég kócok jelképezték, melyeket a templom padlásáról eresztettek alá a hívek közé.
        Pünkösdi jelképek
    Pünkösdi rózsa: pünkösdi rózsát szoktak a mosdóvízbe szórni, hogy egészségesek legyenek. A legények pünkösdi rózsát tettek annak a lánynak az ablakába, akinek udvarolni akartak.
    Fehér galamb: a templomban sok helyen a Szentlélek jelképeként fehér galambokat engedtek szabadon.
    Zöld ág: nyírfaágat, gyümölcságat, bodzát tettek pünkösdkor a házakra, az istállókra, hogy távol tartsák tlük az ártó, gonosz szellemeket.


Korondi Rózsa

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.29 másodperc 1,459,489 egyedi látogató Soli Deo Gloria!