Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: Vendég a Háznál (Nagytemplomi Hírlevél 2009.03.)
2024 Május 05

Vendég a Háznál (Nagytemplomi Hírlevél 2009.03.)
blank.gif

„Meglássátok azért, mi módon hallgatjátok, mert akinek van, annak adatik, és akinek nincs, még amijét gondolja is, hogy van, elvétetik tõle.” Lukács 8:18
    Szeretettel köszöntöm a Gyülekezet minden kedves Igehallgató tagját. Örülök, hogy ismét közöttetek hirdethetem Isten üzenetét, és együtt végezhetem ezt a szolgálatot az utódommal.
    Nem könnyû világ az, amiben élünk, amit hallunk és tudunk, amit tapasztalunk az szomorú és elcsüggesztõ. Jézus Krisztus is beszélt krízisekrõl. Az Õ idejében is voltak ilyenek. Tudott-e Õ ezen változtatni, segíteni? Igen! Nagyon sokat, sõt tanácsot, példát adott nekünk ma élõ embereknek is ebben. Hogyan? Észre kell venni, nemcsak gazdasági válság van napjainkban, vagy bankcsõd, hanem az emberekkel is baj van. Emberek vannak bajban, de nemcsak kívül, hanem belül is. Lelkileg. És ez a romlása, vesztesége talán nagyobb problémája, mint az anyagiak. Félõ, hogy még az is elvétetik tõle, amirõl õ úgy gondolja, hogy az megvan. Az élete, mégpedig az örök élete. Az emberekkel foglalkozni kellene. Ez lenne a feladatunk.
Maguk az apostolok is megijedtek, mi elhagytunk mindent, mi lesz nekünk? Mindent elvesztettünk? Jézus megnyugtatja õket, van, akitõl nem elvétetik, hanem van, akinek adatik, százannyi, fitestvér, nõtestvér, apa, anya, férj vagy feleség, gyermekek, a jövendõ világon pedig örök élet. Márk 10:30. Ez kell, hogy vigasztaljon bennünket, ha mindent elvesznek is, és mindent elveszítünk is, az Istenünket nem vehetik el, és azokat, akiket az Isten nekünk ajándékoz. Az Isten meggazdagító Isten. Jézus a gazdag ifjúnak azt tanácsolta, hogy legyen szegénnyé, veszítse el a vagyonát értelmes módon, jótékonykodjon, azaz ossza szét a szegényeknek, a rászorulóknak, vagyis Isten szerint használja fel a vagyonát, ne elmulassa vagy elszórakozza, felélje a vagyonát, mint a tékozló fiú az atyai örökséget, hanem váltsa be mennyei kincsekre azt. Nem volt rá hajlandó. Nem tudta még, ettõl sokkal többet veszített.
Jézus a tanítványait nem megszegényíteni akarta, hanem meggazdagítani. Hiszünk-e ebben, hogy Õ ezt ma is megteheti, mert ez neki nem lehetetlen? S Õ embereket, lelkeket ajándékoz neked, velük gazdagítja meg az életedet. Tudni kell elfogadni a másikat és élvezni a közösség áldásait. Az elsõ keresztyéneket irigykedve nézték a pogányok és ezt mondták: Nézzétek csak, hogy szeretik egymást. Semmijük nem volt, de volt hitük, szeretetük, Istenük, s másokat meggazdagítók voltak. Szükség van-e ma ilyen keresztyénekre? Igen, nagyon is.
Én ezt tapasztaltam meg, hogy elhagytam a nagyot a kicsiért. Elhagytam a kirakatmunkát a háttérmunkáért. Nem a megfelelés volt már a lényeg, nem is az egyház, hanem az ember.
Ráérek emberekkel foglalkozni és ez nagyon jó. Lehet õket szeretni, s ezáltal meggazdagodtam, ajándékba kaptam sokakat. Boldog vagyok. Kívánom, legyetek ti is azok!            

Lizik Zoltán

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 2,068,728 egyedi látogató Soli Deo Gloria!