Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: UTÓREZGÉS: A Biblia, a reneszánsz, no és Kálvin... (Nagytemplomi Hírlevél 2009.03.)
2024 Május 04

UTÓREZGÉS: A Biblia, a reneszánsz, no és Kálvin... (Nagytemplomi Hírlevél 2009.03.)
blank.gif

Mindhárom külön-külön is „megér egy misét”...

    Tavaly ünnepeltük a reneszánsz évét, és ez volt egyben e Biblia éve is. Két folyamatos ünnep egy évben – egymás mellett, de nem egymás ellen. „Õk” ketten ugyanis kifejezetten szeretik egymást – dacára minden ellenkezõ híresztelésnek.
Az igaz ugyan, hogy a reneszánsz idején kapott igazán elõször komoly és sokszor igencsak karakteresen megfogalmazott kritikákat az egyház, de ekkor születtek meg az elsõ nemzeti bibliafordítások is.
(Nálunk a XV. század közepe táján Báthory László pálos szerzetes tett le az asztalra egy teljes magyar nyelvû Szentírást, ami még Mátyás király corvinái között is helyet kapott, de sajnos a török hódoltság alatt elveszett.)
Úgy is mondhatnánk, hogy a reneszánsz „elõestéjén” Assisi Ferenc bukkant fel, és fogalmazta meg kemény kritikáját, mintegy elõrevetítve a reformációt, ami jó háromszáz évvel késõbb „érkezett meg”, már talán egy kicsit túl is a reneszánsz koron.
Mindazáltal talán nem túlzás kijelenteni, hogy reneszánsz nélkül reformáció sem igen lett volna. Egyrészt ekkor alakult ki az a polgárság, amely késõbb a protestáns egyházak bázisát jelentette, másrészt a kor visszatekintõ, a gyökereket keresõ szemléletmódja egyértelmûen tükrözõdik a reformátorok és követõik nézeteiben is.
(Hej, bizony lassacskán újra szükség lenne egy reneszánszra...)

- - - - - - - - - -

Idén Kálvin Jánost ünnepli egyházunk, a nagy reformátor születésének 500. évfordulóján. Nem lesz könnyû õt ünnepelni, aki egész életében menekült a méltatások elõl, aki még ahhoz is ragaszkodott, hogy jeltelen sírba temessék, s aki valószínûleg az emlékére állított szobrok miatt is mérges lenne. Nem lesz könnyû, de azért megoldjuk – a nyakas kálvinista mindig is találékony ember volt. Kálvint ünnepelni? Isten ments! „Csak” a munkásságát, az egyházra és a társadalomra gyakorolt hatását méltatjuk majd, nem õt magát...
Ahogy a Biblia és a reneszánsz éve, úgy a Kálvin-év is jó alkalom arra, hogy kicsit megálljunk, vagy legalább lassítsunk, hogy oda tudjunk figyelni azokra a nagyon fontos dolgokra, amitõl mi református keresztyének vagyunk. Ehhez adjon mindnyájunknak az Úr jó egészséget, békességes esztendõt!


Szatmári Gábor

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 2,066,558 egyedi látogató Soli Deo Gloria!