2020 Jnius 06

1Korinthus 6,20: Mert ron vtettetek meg: dicststek teht Istent testetekben
blank.gif

  articles: karacsony.jpg  Az életünk. Sokszor olyan ingatag. A régi sláger ahogy mondja: „létünk ingoványra épül, s a sötét mélybe húz…”. Ezt gyakran megéljük. Van, hogy valamit felépítünk, küzdünk érte, nemes cél éltet bennünket. Aztán egyszer csak kártyavárként dl össze minden. Kilátástalan és reménytelen helyzetbe kerülünk. Nincs biztos állás, nincs vas egészség, nincs olyan emberi barátság, vagy emberi szeretet, ami minden nehézség próbáját ki tudná állni. Próbálkozhatunk különböz terápiákkal, módszerekkel, programokkal, kötanyagokkal, mindhiába. Az id minden emberit megpróbál, s mivel minden mulandó, elporlik, széthullik, szétesik és végül mindent legyz a halál.
    Ezen vajon változtathat valami? Van e valami, ami ezt az ingatag életet, létet megersítheti? Azt mondja Jézus, hogy  „Aki tehát hallja tlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki ksziklára építette a házát”. (Mt. 7,24). Eljött egy nap, egy éjszaka, amikor Betlehemben megszületett egy gyermek, aki minden tekintetben olyan volt mint a többi. Ugyanolyan kiszolgáltatott, esend. Fázott ha hideg volt, szomjas volt ha meleg volt, szüksége volt szüli szeretetre, védelemre. St, már gyermekkorában olyan megpróbáltatásokat szenvedett el, amiket közülünk kevesen. Amikor nemrég a vörösiszap katasztrófa sújtotta családokról hallottunk, vagy az árvíz sújtotta területekrl, vagy háborúkról tudósít a tv híradó, és látjuk a menekülteket csomagokkal, bölcskkel, bepólyázott gyerekekkel a hátukon, akkor mindig eszembe jut a gyermek Jézussal menekül József és családja. A gyermek felntt és miután szembenézett a megkülönböztetéssel – nagyjából mindenki tudta, hogy Mária áldott állapotban volt, mieltt Józseffel egybekeltek, legalább is a családban és a rokonságban, késbb, a Krisztus utáni zsidóság Jézus ellenes propagandájának ez az egyik alappillére lett – elkezdett tanítani. Ilyenkor mindig eszembe jut, amikor valakit származása miatt megkülönböztetnek. Nem azért büntetik, amit tett, hanem azért mert valahová megszületett. Cigányozzák, zsidózzák, ukránozzák, románozzák, szlovákozzák, magyarozzák pejoratív értelemben mindezt persze. Igazságtalanul kirekesztik, lealacsonyítják. S amikor tanítását hallgatva felháborodottan szerették volna valamivel megfogni, elgáncsolni, akkor mindig eszembe jut, hogy mennyire nem szeretjük az igazságot, és hogy igazságtalanul hányszor szoktuk egymást átverni, és hogy minket hányszor akarnak megalázni, lenyomni a víz alá, eltolni az útból. És amikor elfogták, hogy igazságtalanul elítéljék, akkor elmenekültek tanítványai, barátai. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy hányszor hagytak már cserben, és hogy én gyáván hányszor hagytam már cserben barátaimat, bármennyire is igyekeztem, gyáván megfutamodtam. Talán voltunk már hasonló helyzetekben mi is.
    Nem volt tehát más, mégis más volt. Nem volt kiváltságos helyzetben, mégis különleges volt. Minden amit mondott valóságos élet volt. Tanításával helyre teszi gondolatainkat. Helyes hozzáállást alakít ki bennünk. volt az útmutatás, st, maga az ÚT. Igazságot mondott, st volt az IGAZSÁG, és volt az ÉLET. S mindezt azért, hogy ezt a semmi, por életet megváltsa. Tartalommal, élettel töltse meg. Olyanná lett, mint mi, hogy mi is olyanok lehessünk, mint . Most, itt mulandó és törékeny életünkben is kiábrázolhassuk az dicsségét tetteinkkel, életükkel. Majd egykor pedig a mennyei dicsségben teremtettségünk értelmét újból elnyerve az örökkévalóságban.
    Erre gondoljuk karácsonykor. Ezzel töltheti meg megfásult, törékeny életünket Jézus Krisztus, Úr, a Mindenható Isten Fia, Megváltó. Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet!

 

Hánka Levente

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.05 másodperc 1,459,503 egyedi látogató Soli Deo Gloria!