Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: Karácsonyi ünneplések
2024 Március 29

Karácsonyi ünneplések
blank.gif

Közeledett a karácsony. Jancsi is azzal ment haza, hogy az iskolában is tanultak errõl szóló dalokat, olyat, hogy pl. „Kis karácsony, nagy karácsony, kisült-e már a kalácsom?”, meg a „Szólj csengõ, csingilingiling…”
Jancsi másféle énekeket tanult otthon is és a vasárnapi iskolában is, és amikor barátjával, Márkkal az ünneprõl beszélgettek, Márk elmondta, hogy õk a nagyszülõkkel együtt mozielõadást néznek meg… egy nagyszerû Mikulás-filmet! Hívta Jancsit is.
- No de éppen karácsony este? – csodálkozott Jancsi. – Hiszen szenteste a család otthon van együtt, elõtte pedig a gyülekezetbe mennek, ahol a karácsonyi történetet olvashatja a Bibliából.
Márk nem értette:
- Milyen a valóságos karácsonyi történet? Van ilyen is?
- Csak ilyen van! Hiszen azt te is tudod…
- Nem tudok semmiféle történetrõl – mondta Márk, és Jancsi nem tudta, türelmetlen lett-e vagy szomorú a barátja. Mert hogy azt tette hozzá: - az én szüleim nem vallásosak, és én sem…
Erre Jancsi azt válaszolta, hogy ami az elsõ karácsonyon történt, azt nem a vallásos emberek találták ki, hiszen Krisztus születésétõl – vagyis az elsõ karácsonytól – számítjuk az éveket… Mire Márk azt mondta, hogy errõl szívesen hallana többet is.
Jancsi mindent elmondott otthon édesanyjának, és ketten azt határozták, hogy meghívják Márkot, és még néhány fiút az osztályból egy kis ünnepségre, néhány nappal karácsony elõtt. És akkor õk elmondják – édesanyja is közremûködik –, hogy Isten az Õ egyszülött Fiát küldte a földre, és fölolvassák a Bibliából a karácsonyi történetet.
- A bölcseket és a pásztorokat is, anya, hogy minél érdekesebb legyen, és énekeljünk igazi szép énekeket, és…
- Azt is lehet – szólt közbe édesanya –, hogy a végén megkérdezzük, ki mit jegyzett meg belõle, és aki válaszol, annak adunk valami kedves apróságot! Utána pedig vendégség lesz!
Ezután Jancsi hozzáfogott, hogy meghívókat írjon barátainak. Azt ugyan nem tudta, hogy az elsõ hallás és az ünnepi részvétel után hisznek-e majd az Úr Jézusban, azt sem, hogy mennyi mindent fognak majd kérdezni, de már elõre örült annak, hogy beszélhet az Úr Jézusról. Talált azonkívül nagyon szép képeslapokat, illetve könyvjelzõket, amelyekre legszebb betûivel írta rá, hogy: „Úgy szerette Isten a világot, hogy az Õ egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen!”  (János 3,16)


Forrás: A zárba illõ kulcs Gyermektörténetek evangéliumi tanulságai. Evangéliumi Kiadó

Images: adomanyozas.jpg

Kösd össze egyenes vonallal 1-tõl 14-ig a pontokat (a többi számot hagyd ki) és így a betlehemi karácsonyi események egyik jelképét kapod!

Jó olvasást kívánok!
Reggel Dóra

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 2,051,796 egyedi látogató Soli Deo Gloria!