Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: Cursillo
2024 április 28

Cursillo
blank.gif

Images: cursillo.jpg    A cursillo spanyol eredetû szó, jelentése rövid kurzus, tanfolyam. Magyarországon a Református Cursillo létrehozásának gondolata 2005-ben született. Az elsõt Kecskemét mellett Nyárlõrincen az Emmaus-házban tartották.
    Csütörtök estétõl vasárnap estig tartó együttlét bentlakással, ahol lelkészek és világiak egyaránt szolgálnak, bizonyságot tesznek keresztény hitükrõl.
A lelkipásztorunk, Hánka Levente biztatására mentem el júliusban a soron következõ cursillora, amelyet Kövestetõn rendeztek meg. Kicsit félve indultam útnak, mert egyedül kellett mennem. Elég hosszú volt az út, így közben imádkoztam, és rábíztam Istenre az egész hétvégét. Mikor odaértem és leszálltam a buszról, a megállóban már vártak a szolgálók. Aznap este vacsora után egy igen hosszú és tartalmas elõadást hallgattunk meg, amire sokan nem tudtunk figyelni az utazási fáradtság miatt. Másnap reggel korán volt ébresztõ, nem is akármilyen! Sok olyan dolog, meglepetés van, amelyet szándékosan nem írok le, mert azokat személyesen kell megtapasztalni. A pénteki és szombati nap menete ugyanaz volt. Elõadásokat hallgattunk és minden elõadást kiscsoportos beszélgetés követett. A témák közül csak egy párat említenék: ideálok, kegyelem, az egyház, keresztény hit, vezetõ, közösség. Vasárnap Úrvacsora vétellel egybekötött Istentisztelet részesei lehettünk. A hétvége zárása sem volt mindennapi. Mindenki kapott egy áldóigét, és elmondhatta, hogyan érkezett, mit kapott, és mit fog kezdeni vele.
    Számomra a legfontosabb dolog a lelki beszélgetés volt, amelyre el sem akartam menni, de az egyik szolgáló rábeszélt, hála Istennek. Olyan dologra mutatott rá a lelkész, amelyet én jónak gondoltam, holott nem volt az.
    Egy fontos jellemzõt még szeretnék megosztani a hétvégével kapcsolatban. Kezdetben csak a szolgálók mosolyogtak mindig, aztán ez ránk is átragadt. Vidámság, jókedv, öröm jellemezte az egész hétvégét. Rendkívül jól meg volt szervezve minden.
    A cursillot nagyon ajánlom mindenkinek, annak is, aki már rálépett a hit útjára, és annak is, aki még csak keresi a megfelelõ ösvényt az életében. Én hitemben erõsítést nyertem, sok új emberrel ismerkedtem meg. Szívbõl kívánom, hogy minél többen tapasztalják meg a testvéri szeretetet, összetartást, õszinteséget, békességet, imaközösséget, amely az egész hétvégét áthatotta! Nagyon áldott volt az a hétvége.


Csíbor Marcsi

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.02 másodperc 2,064,593 egyedi látogató Soli Deo Gloria!