2020 Jnius 05

Letisztult vonalak.. (Mt. 4,1-10)
blank.gif

articles: Vonalak.png    Gyerekkorom egyik élménye volt, hogy felfedeztem a kontúrokat. Még általános iskolás elss lehettem, mikor az otthonra kiadott feladatot úgy teljesítettem, hogy a lerajzolt tárgyakat – akkor még csak síkban, oldalnézetben tudtam rajzolni – éles kontúrokkal láttam el. Nagyon jól sikerült, büszke is voltam magamra. Olyannyira jól sikerült, hogy osztálytársaim nem hitték el, hogy én rajzoltam. Hogy bebizonyítsam, újra le kellett rajzolnom mindent a szemük láttára. Miért? Az élesen kivehet határvonalak világossá, széppé tették a rajzot. Persze ez a kezdet, és ha az ábrázoló mvészetben már valaki komolyabb tudásra tett szert, akkor tudja, hogy az éles kontúrok megrajzolásánál sokkal magasabb szinten is lehet rajzolni, festeni. De mindenképpen így indul minden rajz, festmény. Meg kell húzni a kontúrokat. Egyértelmvé kell tenni, mit akarok megalkotni.     Így van ez mindennel. Egyértelmvé kell tenni akaratunkat, viszonyulásainkat (Mt. 5,37).
Ez az alap, a kiindulási helyzet, amire életünket, hitéletünket építhetjük.
    A mai mozgalmas, sokszín világunkban annyi érzéki hatás halmoz el bennünket; legyen az egyszer otthoni környezet, vagy munkahely. A média által a legcsendesebb magányunkba is utánunk nyúl egy-egy reklám, hirdetés. Ez természetesen hasznos is, hiszen ha valaki spórolni akar a családja kiadásain, végig kell rágnia magát azon az információ- áradaton, ami tartalmazhatja számára a megoldást. Nagyon könnyen eltévedhetünk e közben, könnyen elveszíthetjük emberségünket, szeretetünket; értékítéleteink elcsorbulhatnak. És végül – de nem utolsó sorban – Istenhez való viszonyunk is megváltozhat. Eltávolodhatunk, elhomályosodhat látásunk, kihunyhat lelkünk mélyén az a tz, amit a vele való találkozáskor gyújtott a Szentlélek. Ne engedjük!
    A legértékesebb, amiben az ember az istenképségét kapta, az a szabad döntéshez való jog. Jog arra, hogy megfeleljen a Teremt tervének, szándékának és szeretet-közösséget valósítson meg itt a földön. Vagy jog arra, hogy ettl eltérjen, engedetlen legyen, s a szeretett ,,” helyére az ,,ÉN”-t tegye.
    A Lélek Jézus Krisztust a pusztába vitte ki. (Mt. 4,1-10) Ott nem csak a körülötte lév úgynevezett ,,semmi” (puszta) tisztította le emberi környezetét minden befolyásoló küls hatástól, hanem lélekben is le kellett tisztítani, egyértelmvé kellett tennie maga és az embervilág számára Krisztusi Létének értelmét. Kísértette a sátán. (Felmerülhetne a kérdés: miért? Nem tudta hogy az Isten Fia? Talán pontosan tudta. Mégis megpróbálta.) Valahol azt olvastam: Jézus volt az els Antikrisztus-jelölt. A kísért – más néven Diabolosz, azaz szétdobáló – mindig megpróbálja összezavarni az isteni rendet, Jézus azonban azt üzente ott, akkor a sátán, a környezete és a mi számunkra, Isten mai gyermekei számára is: bennem elérkezett az Isten Országa  mindenkihez. Benne megváltást kínál az Isten minden embernek: nagyon bnösnek és kevésbé bnösnek, vallásosnak és hitetlennek, fehérnek és feketének, kicsinyeknek és nagyoknak. Egyértelmvé tette szeretetét.
    Tegyük mi is egyértelmvé magunkban az Istenhez és az embertársainkhoz való viszonyunkat. A böjt jó alkalom erre. Tisztítsuk meg magunkat a ,,talán”, ,,még nem tudom”, ,,lehet”, ,,esetleg”, ,,vajon” gondolataitól. Ezeket a ,,mindent összezavarni akaró” generálja bennünk. Amikor feltesszük magunkban a kérdést: szeretem az embertársamat? Meg tudok neki bocsátani? Tudok-e türelmes lenni? Újra... újra...és újra?
    Legyen egyértelm a válaszunk!

Hánka Levente lelkipásztor

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.06 másodperc 1,458,751 egyedi látogató Soli Deo Gloria!