Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: Számomra a böjt...
2024 április 29

Számomra a böjt...
blank.gif

    A böjtnek sokféle formája van jelen a mai társadalomban. Vannak, akik egészségügyi okokból böjtölnek, talán mert túlsúllyal küszködnek, mások azért böjtölnek, hogy bebizonyítsák maguknak, hogy tudnak magukon uralkodni. Sokszor mondogatjuk egymást bíztatva, valahogy majd csak kiböjtöljük ezt az elõttünk álló nehéz idõszakot is…
    A keresztények által gyakorolt böjt azonban nem áll meg a szervezetre gyakorolt jótékony hatásainál. Testünket táplálhatjuk egészséges ételekkel, járhatunk fitneszterembe, kényeztethetjük bõrünket különféle kozmetikumokkal, de ez önmagában mit sem ér, ha a lelkünkrõl eközben megfeledkezünk.  Test és lélek egészsége és tisztasága szorosan összefüggõ fogalmak.  A böjt megszenteli a testet, amely a Lélek temploma.  A böjt Isten jelenlétébe helyez. Kiváló lehetõség a bûnök és a szenvedélyek elleni harcban, amelyben a cél a szív tisztasága. A böjtben önmagunkkal találkozunk, föltárja szívünk rejtekét, rámutat gyenge pontjainkra és arra, hogy hol hibázhatjuk el embervoltunkat. A böjt átformálja és megszelídíti a bennünk élõ romboló erõket. Alázatra, engedelmességre és imádságra nevel, melyek a szív kapujának hûséges õrizõi.
    Megtapasztaljuk, hogy nem vagyunk elegendõek önmagunk számára, hogy nem vagyunk urai még saját magunknak sem. Átérezzük, hogy senki más, csakis az Úr Isten ismeri a számunkra szükséges összes megoldást, az Õ irgalma és kegyelme által gyógyulhatunk és erõsödhetünk. A böjt által azonban nem kényszeríthetünk ki semmit. Az a böjt, amely azonban az imádságot támogatja, azért tud célt elérni, mert alázatból és szeretetbõl fakad.
    A böjt egyben a bûnbánatnak is a jele. A bûnbánat azt is jelenti, hogy nem tagadjuk le megzavart létünk szenvedéseit, hanem a testünkben kihordjuk õket és végigszenvedjük bûneink következményeit.
    Készüljünk hát együtt, megtisztult testtel és lélekkel Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére.
 

 

 

Soli Deo Gloria!
Dékány Éva

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.02 másodperc 2,064,621 egyedi látogató Soli Deo Gloria!