Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: A következõ lépés
2024 április 25

A következõ lépés
blank.gif

Józsi bácsi szénbányász volt, és megígérte Daninak, ha legközelebb újra meglátogatják õt a szüleivel együtt, engedélyt kér arra, hogy Dani is lemenjen vele a bányába. Ezért a fiú alig várta a meghívást.
Azon a napon kora reggel indult õ is Józsi bácsival az öreg autóval. Olyan izgatott volt, hogy alig tudott beszélni. Józsi bácsi azonban fütyörészett, mint máskor, majd dúdolt, végül énekelte is a dallam szövegét: „Lépésrõl lépésre hadd követlek, Úr Jézus!” A dallam fülbemászó volt, és Dani rajtakapta magát, hogy õ is dúdolja.
...Õ is kapott sisakot, amelynek homlokrészéhez volt erõsítve a fényszóró. A többiekkel együtt lépett a liftbe, és ereszkedett egyre lejjebb a föld mélyébe. Nagyon izgalmas volt. Hát még odalent! Ilyen sötétben Dani még sohasem járt. Ha nem lett volna lámpása, a saját kezét sem látta volna. Meg is botlott, Józsi bácsi kapta el, és adott neki jó tanácsot is:
- Danikám, a bányában csak úgy közlekedhetünk biztonságosan, ha nem nézünk messze, de a sisaklámpa fénye éppen elég arra, hogy közvetlenül a lábad elõtti utat megvilágítsa. Ha oda nézel, nem botlasz el, hiszen a botlás mindig a közeli dolgokon történik, igaz?
Ezen érdemes volt elgondolkozni. És amíg Dani gyakorolta a közeli lépések figyelmét, sok minden eszébe jutott, és Józsi bácsi is azt magyarázta késõbb:
- Tudod, Danikám, itt lent, a bánya sötétjében megtanulja az ember azt, hogy legjobb Istennel élni! Gondold csak meg, az Úr Jézus nem adta meg nekünk azt, hogy a jövõnkbe lássunk! Sõt ezt meg is tiltotta, és ez szeretetbõl történt. Nagyon rossz lenne, egész tevékenységünkben akadályozna az, ha többet látnánk a távoli éveinkbõl, mint amennyi mindig a szemünk elõtt van!
- Ne is tervezzünk? - kérdezte Dani félénken.
- Tervezgetni szabad, de tegyük hozzá meggyõzõdéssel, hogy „ha az Úr akarja és élünk...” (Jakab 4,15). Mert Õ azt akarja, hogy mindig csak a következõ lépést tegyük meg Õérte is!
- Mégis, milyen sokan aggodalmaskodnak a jövõ felõl, ugye, Józsi bácsi?
- Ez sajnos így van, de az aggodalmaskodó sem lát többet, mint az, aki az Úrra bízza magát...
- És úgy jár, mint én - értette meg a dolgot Dani -, mert a jövõn jár az esze, és a szeme, éppen a közeli dolgokat nem veszi komolyan! És elbotlik...
Kis csend után még azt mondta Józsi bácsi:
- Tudod még az éneket, amit lejövet dúdoltunk? - És Dani emlékezett rá: „Lépésrõl lépésre hadd követlek, Úr Jézus!”
Mindaz, amit látott Dani odalent a mélyben, nagyon érdekes volt, el is mesélte testvéreinek, iskolatársainak. De a legnagyobb tanulságot élete végéig megõrizte. Ha olykor elfogta az aggodalom, mindjárt eszébe jutott a dallam, amit Józsi bácsitól hallott, és megtanult tõle: „Lépésrõl lépésre hadd követlek, Úr Jézus!” És mivel gyermekkorában megtanulta az ide vonatkozó Igét, az ének után mindig elmondta magában: „Ha a világosságban járunk, ahogyan Õmaga a világosságban van, akkor közösségünk van egymással, és Jézusnak, az Õ Fiának vére megtisztít minket minden bûntõl!” (1János 1,7)



Forrás: A zárba illõ kulcs
Gyermektörténetek evangéliumi tanulságai.
Evangéliumi Kiadó

Reggel Dóra

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 2,061,243 egyedi látogató Soli Deo Gloria!