Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: UTÓREZGÉS: Böjtfejtés
2024 április 29

UTÓREZGÉS: Böjtfejtés
blank.gif

Hogy ne az emberek lássák bõjtölésedet, hanem a te Atyád, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.”

Mt. 6; 18.

 

Mi is az a böjt? A legtöbb lexikon szerint nem más, mint az evéstõl, ivástól való szándékos tartózkodás. Keresztyén embernek ez így talán sovány – hogy úgy ne mondjam: böjtös – magyarázatnak tûnhet. Okkal-joggal.

Az Etimológiai Szótárban már érdekesebb dolgokat találunk. A nyelvészek úgy vélik, hogy eme szó német, közelebbrõl felnémet jövevényszó, melynek eredeti alakjai valami olyasmi jelentéssel bírnak, mint „vallomástétel”, „hitvallás” vagy „gyónás”. Ez már kicsit közelebb áll hozzánk...

A teljes igazság persze most is a Bibliában található. Hány és hány böjtrõl olvashatunk a Szentírásban! Negyven napig böjtölt Mózes, mielõtt másodszor is átvette a Tízparancsolatot az Úrtól, de böjtölt Dániel, böjtöltek a niniveiek, böjtölt Krisztus és a tanítványok is.

Az alcímben idézett igeszakaszhoz tartozik egy utalás is – ugyanezen fejezet hatodik versére –, ami imigyen szól:

Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belsõ szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.” (Mt. 6; 6.)

(A magyarázatos Biblia hozzáteszi: az eredeti görög szövegben az a bizonyos „belsõ szoba” egy olyan tároló helyiséget jelölt, amelynek – szemben a ház többi helyiségével – volt ajtaja, tehát be lehetett zárni! Ezzel együtt persze ugyanúgy jelenti lelkünk legbelsõ zugát is, ahová rajtunk kívül csak Istennek van bejárása...)

Vajon ez azt jelenti, hogy a böjt tulajdonképpen nem más, mint az imádkozás egyik fajtája? Hiszen az imádság sem más, mint Isten felé fordulásunk teljes szívünkkel, lelkünkkel, elménkkel! Most a testünkkel is ezt teszük...

És van még egy fontos hasonlóság: ahogy az igazi imádság, úgy az igazi böjt is önkéntes! Kényszerbõl nem lehet sem imádkozni, sem böjtölni.

A hosszas és kényszerû lelki vagy társadalmi böjt pedig mindig erõszakot, agressziót vált ki – kell-e ezt így, március 15-e táján külön magyaráznom?

Az önként vállalt, imádságos böjt azonban mindig békét és harmóniát hoz. Lelkünkben ezzel az isteni békével és harmóniával készüljünk tehát Húsvét szent ünnepére!

Szatmári Gábor

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 2,064,642 egyedi látogató Soli Deo Gloria!