Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: Húsvéti szokások, népszokások
2024 április 29

Húsvéti szokások, népszokások
blank.gif

    Húsvét ünnepe sok szálon kapcsolódik a tavasz megérkezéséhez, a megújuláshoz, a termékenységhez és az ezekkel összefonódó fennmaradt népszokásokhoz. E népszokások nagyrészt nem épülnek be a keresztény vallás ünnepi rítusaiba, hanem azzal párhuzamosan mint a falusi közösségek ünnepi szokásai maradtak fenn.
    A húsvétot megelõzõ farsangi idõszak mulatságai a tél legyõzését, a tavasz megérkezését ünneplik.
    Nagyböjt alatt régen sok helyen egy nap csak egyszer ettek, olajjal vagy vajjal fõztek, zsírt, húst nem ettek, csak száraz növényi ételeket fogyasztottak. A hosszú böjti idõszakot kisebb ünnepek tagolták. A magyar néphagyományban a közbeesõ vasárnapoknak nevük volt: a másodiké gulyásvasárnap, az ötödiké feketevasárnap, a hatodiké virágvasárnap.
    Ez az utolsó vasárnap már a húsvéti ünnepsorozat része. Magyar népszokás volt ezen a napon a zöldág-hordás, más néven villõzés: a termékenységet segítõ eljárás. Az ággal megütögették a fiatal lányokat, menyecskéket. A barkaszentelés a keresztény és a „pogány” szokások ötvözetét mutatja.     A virágvasárnapot megelõzõ szombaton a gyerekek barkát szedtek. A barkát virágvasárnap a templomban megszentelték. A szentelt barkának bajelhárító szerepe volt. A moldvai csángók fûzfa sípot fújnak, abajgatnak, ezzel keltik fel a tavaszt.
    Húsvétvasárnap a feltámadás napja.
    Húsvét másnapján német területeken, nálunk Kecskemét környékén valamint a baranyai Bólyban szokás volt az Emmaus-járás, annak emlékére, hogy Jézus a tanítványokkal az Emmausba vezetõ úton találkozott. Magyarország egyes vidékein e napot vízbevetõ hétfõnek is hívják. A lányokat régen kivonszolták a kúthoz, s vödör vízzel leöntötték, vagy a patakhoz vitték, s megfürdették. A locsolás ma is elterjedt szokás, kissé szelídebb formában, hiszen gyakran csak kölnivízzel locsolnak a fiúk, férfiak.
    A húsvéti népszokások sorát egy fehérvasárnapi szokás zárta. A lányok komatálat készítettek, elküldték egymásnak. A kosárba, tálra húsvéti tojás, kalács, ital került. Ezzel a lányok örök barátságot kötöttek, s ettõl kezdve komának, komaasszonynak szólították és magázták egymást .

Dékány Éva

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.02 másodperc 2,064,734 egyedi látogató Soli Deo Gloria!