2020 Jnius 05

A Reformci emlknnepe (Nagytemplomi Hrlevl 2010.10.31)
blank.gif

 articles: Wittenberg.jpg   A reformáció napját október 31-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy  1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. A reformáció ünnepe emlékeztet bennünket arra, hogy a Szentlélek az egész egyháztörténet folyamán munkálkodik, eszközöket választ, vezérel, bátorít, lelkesít, és elvezet minden igazságra (Jn 16,13).
    Már a 16. században szükségét érezték, hogy a reformáció áldásáért hálát adjanak Istennek. A század során több dátum is szóba került a reformáció emlékünnepeként. Végül II. János György szász választófejedelem (1613-80) október 31-ét, a 95 tétel kifüggesztésének napját ajánlotta 1667-ben. Jelenleg is ezt a napot ünnepeljük a reformáció napjaként.
    Magyarországon is nagy hagyománya van a nap megünneplésének, a legtöbb protestáns gyülekezet ünnepi istentiszteletet tart ezen a napon. A hála, az önvizsgálat és a feladatok meglátása jellemezze reformációi ünneplésünket!

(Forrás: Szénási Sándor Ünnepeink cím könyve, Wikipédia kapcsolódó oldalai)


Oláh Krisztina


blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.11 másodperc 1,458,671 egyedi látogató Soli Deo Gloria!