Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: LEVÉL A PRESBITEREKHEZ
2024 április 28

LEVÉL A PRESBITEREKHEZ
blank.gif

Tisztelt Presbiter Testvérek!

Valahányszor közös presbiteri gyûlés van iskola ügyben, jó érzés jelen lenni, mert sikerekrõl van szó. Már nagyon ki vagyunk éhezve a sikerekre. A sikerek nagy részt igazgató urunk munkájának eredményei, de van egy másik összetevõ is. Az Arany család tekintélye létrehozott bizonyos fokú egységet az iskola tekintetében. Az a különös helyzet állt elõ, hogy végre egy irányba húzzuk a szekeret. És vannak eredmények. Milyen jó lenne minden kérdéshez így hozzáállni. Talán még fel is támadna ez a haldokló gyülekezet.
Mindannyian tudjuk, de azért leírom. Az összefogás erõt ad és erõt mutat mások felé, a széthúzás gyöngeséget szül és gyengeséget mutat mások felé. Az összefogás becsületet szerez, önbecsülést és mások megbecsülését, a széthúzás ellenszenvet vált ki. Ahol összefogás van, oda gyülekeznek az emberek, ahol széthúzás van, onnan azok is elszivárognak, akik még valameddig kitartottak. Nemzetünk súlyos erkölcsi válsággal küzd, ami talán nagyobb baj a gazdasági válságnál is. Ilyen helyzetben egyházunk és vele a keresztyén erkölcsiség erõsítése nemcsak presbiteri feladat, hanem hazafias kötelesség is.
    Már sok közös presbiteri gyûlésen voltam és mindig olyan érzésem van, hogy lényegtelen dolgokról vitatkozunk, és a lényeget mindig elkerüljük. Legalább beszélni próbáljunk róla. Ez a lényeg pedig a Nagytemplom helyzete. A Nagytemplom azért áll a város közepén, hogy minden reformátustól egyenlõ távolságot tartson – nem néhánytól, mindegyiktõl, azért akkora amekkora, hogy mindenki számára jelezze erõs vár. Erõs szer nekünk a keresztyén hitünk, és református egyházunk. A nagytemplom minden ceglédi református közös kincse és büszkesége. A templom Isten háza, összetartó ereje van. A jeruzsálemi nagytemplomból egy darab fal maradt, de össze tudja fogni az egész világ zsidóságát. A mi Nagytemplomunk a ceglédi reformátusokat nem tudja összefogni. Nem a templom a hibás. Cegléden a legutóbbi népszámlálásnál 11.000-en vallották magukat reformátusnak, ebbõl 1000 gyakorolja vallását a 3 gyülekezetben. 10.000 a református vallást magáénak érzi, de az egyházat nem. 60 évvel ezelõtt a református egyház a hívek 2/3-át kiküldte a templomból, azt mondta, ez már nem a ti templomotok, menjetek máshová, a gyülekezetet 3 részre osztotta. Amelyik egyház a saját temploma ellen fordul, az erkölcsi hitelét veszti. Elõfordulhat, hogy nálunk nagyobb erõk ránk kényszerítik akaratukat, de ezt mihelyt lehet orvosolni kell. Az egységes, erkölcsileg gazdaságilag és létszámban erõs egyház, és kisebb közösségekben zajló elmélyült hitélet nem egymást kizáró dolgok.
    Kedves Presbiter Testvérek, gondoljuk át, hogy már régen itt az ideje a ceglédi református gyülekezet egyesítésének.

Dr. Füle Lóránt

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 2,064,403 egyedi látogató Soli Deo Gloria!