2020 Mjus 26

Utrezgs - Kenyeres emlkeim
blank.gif

UTÓREZGÉS

Kenyeres emlékeim

Ha kenyér van, minden van...

    Már hogy is ne lenne, hiszen a kenyér a magyar nép által ÉLET-nek nevezett búzából készül. Sütötték persze más gabonából is, hiszen a „történelem” nem mindig engedte meg, hogy a legnemesebb kalászosból készüljön a mindennapi betev, de az igazi jó magyar kenyér mégiscsak az, amit a népdalainkban is oly sokszor emlegetett „tiszta búza” lisztjébl dagasztanak, s igazi jó magyar kemencében sütnek aranybarnára...
    Jómagam ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik már nem a háznál sütött kenyéren nevelkedett, de nem is az egy nap alatt nyúlóssá vagy szárazzá váló péktermékeket ette. Kis falunkban – a Békés megyei Körösladányban – akkoriban két pékség mködött: egy szövetkezeti és egy maszek, a Szarka pék.
(Kis falunk egyébként nem is volt olyan kicsi: akkoriban úgy hatezren lakták, és ez a két pékség bségesen el is látta kenyérrel és péksüteménnyel. Az föl sem merült, hogy máshonnan hozzanak kenyeret hozzánk...)
Nagy választék nem volt: kenyérbl csak háromkilósat sütöttek, s persze volt kifli meg zsemle is, de nagyjából ennyi... és bármilyen furcsa, de senkinek nem hiányzott a huszonhétféle kenyér, vagy a jobbra meg balra görbül, tejjel-mézzel és „E-978”-cal töltött ilyen-olyan péksütemény.
    Igen, igen, ez még a sokat emlegetett „háromhatvanas” kenyér idszaka volt. Tudják: amit ha hétfn megvettünk, még akár csütörtökön is jóízt ehettünk belle.
És azok a kiflik és zsemlék...!
    Ma egy egykilós kenyér majd’ akkora, mint gyerekkorom háromkilósa – annyi leveg van benne... És a hétfn vett kenyeret csütörtökön enni – büntetés... Pedig a bnt tán nem is mi követtük el, hanem azok, aki mára már generációkat fosztottak meg a jó magyar kenyér ízétl...
    Mert a jó kenyér nem egy a sokféle étel közül; a jó kenyér jelkép. És jelkép az új kenyér is, amit épp mostanság sütnek.
    (Mindazátal lássuk be: az új kenyér nem a legjobb kenyér; pár hónappal késbb már sokkal finomabbat lehet készíteni az addigra már kellképpen kiszáradt búza lisztjébl. Igen, az új kenyér elssorban jelkép...)
    Az új kenyér múlt és jöv egyszerre: már létével is megköszöni az EMBER munkálkodását és ISTEN ehhez nyújtott segítségét, és azt mondja a gyarló embernek: „nyugodj meg, lesz mit enned a télen...”
    Amíg tehát új kenyeret tud sütni Magyarország, addig higgyünk, mert hihetünk abban, hogy Isten velünk van, és lesz táplálékunk a hosszú télre... amiben már igazából most is nyakig benne vagyunk...

Szatmári Gábor

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.52 másodperc 1,452,085 egyedi látogató Soli Deo Gloria!