Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: Utórezgés - Kenyeres emlékeim
2024 április 20

Utórezgés - Kenyeres emlékeim
blank.gif

UTÓREZGÉS

Kenyeres emlékeim

Ha kenyér van, minden van...

    Már hogy is ne lenne, hiszen a kenyér a magyar nép által ÉLET-nek nevezett búzából készül. Sütötték persze más gabonából is, hiszen a „történelem” nem mindig engedte meg, hogy a legnemesebb kalászosból készüljön a mindennapi betevõ, de az igazi jó magyar kenyér mégiscsak az, amit a népdalainkban is oly sokszor emlegetett „tiszta búza” lisztjébõl dagasztanak, s igazi jó magyar kemencében sütnek aranybarnára...
    Jómagam ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik már nem a háznál sütött kenyéren nevelkedett, de nem is az egy nap alatt nyúlóssá vagy szárazzá váló péktermékeket ette. Kis falunkban – a Békés megyei Körösladányban – akkoriban két pékség mûködött: egy szövetkezeti és egy maszek, a Szarka pék.
(Kis falunk egyébként nem is volt olyan kicsi: akkoriban úgy hatezren lakták, és ez a két pékség bõségesen el is látta kenyérrel és péksüteménnyel. Az föl sem merült, hogy máshonnan hozzanak kenyeret hozzánk...)
Nagy választék nem volt: kenyérbõl csak háromkilósat sütöttek, s persze volt kifli meg zsemle is, de nagyjából ennyi... és bármilyen furcsa, de senkinek nem hiányzott a huszonhétféle kenyér, vagy a jobbra meg balra görbülõ, tejjel-mézzel és „E-978”-cal töltött ilyen-olyan péksütemény.
    Igen, igen, ez még a sokat emlegetett „háromhatvanas” kenyér idõszaka volt. Tudják: amit ha hétfõn megvettünk, még akár csütörtökön is jóízût ehettünk belõle.
És azok a kiflik és zsemlék...!
    Ma egy egykilós kenyér majd’ akkora, mint gyerekkorom háromkilósa – annyi levegõ van benne... És a hétfõn vett kenyeret csütörtökön enni – büntetés... Pedig a bûnt tán nem is mi követtük el, hanem azok, aki mára már generációkat fosztottak meg a jó magyar kenyér ízétõl...
    Mert a jó kenyér nem egy a sokféle étel közül; a jó kenyér jelkép. És jelkép az új kenyér is, amit épp mostanság sütnek.
    (Mindazátal lássuk be: az új kenyér nem a legjobb kenyér; pár hónappal késõbb már sokkal finomabbat lehet készíteni az addigra már kellõképpen kiszáradt búza lisztjébõl. Igen, az új kenyér elsõsorban jelkép...)
    Az új kenyér múlt és jövõ egyszerre: már létével is megköszöni az EMBER munkálkodását és ISTEN ehhez nyújtott segítségét, és azt mondja a gyarló embernek: „nyugodj meg, lesz mit enned a télen...”
    Amíg tehát új kenyeret tud sütni Magyarország, addig higgyünk, mert hihetünk abban, hogy Isten velünk van, és lesz táplálékunk a hosszú télre... amiben már igazából most is nyakig benne vagyunk...

Szatmári Gábor

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 2,059,702 egyedi látogató Soli Deo Gloria!