Cegléd-Nagytemplomi Református Egyházközség - Cikkek: Új lépcsõ az Isten házába
2024 április 24

Új lépcsõ az Isten házába
blank.gif

    A ceglédi református Nagytemplomban az épület felszentelésének 140. évfordulójára emlékeztek és felszentelték az új lépcsõt, valamint hálaadó Istentisztelet tartottak október 2-án vasárnap. Igei szolgálatot végzett: dr. Gaál Botond a Debreceni Református Hittudományi Egyetem professzora, az MTA doktora, dr. Zsengellér József, a Károly Gáspár Református Egyetem professzora, a Hittudományi Kar Dékánja és Barta Károly lelkipásztor, a Délpesti Református Egyházmegye fõjegyzõje.
    A lépcsõszenteléskor alkalomhoz illõen felcsendült az õsi 122. zsoltár, amely nem más, mint a Grádicsok éneke. Dr. Gaál Botond igehirdetésében az Ószövetségi Szentírásból idézte az eseményt, amikor Salamon király templomot épített népével együtt Jeruzsálemben, hosszas és fáradságos munkával. Az Úr meghallgatta a királyt, megszentelte a templomot és azt mondta: „Ott lesz a szemem és a szívem is mindenkor.”  A professzor hálát adott a ceglédi templomot építõ õsöknek és a felújítást segítõ embereknek.
- Ti ceglédi bibliás keresztyén emberek legyetek városotok legkiválóbb polgárai. Olyanok, akik erkölcsiségben megújulni vágyó magyar nemzetet akarnak. Ez a gyülekezet váljék kimagasló lelki katedrálissá – eme gondolatokkal zárta prédikációját dr. Gál Botond.
    Az igehirdetéseket követõen szóltak a gyülekezethez a csíkszeredai, a rozsnyói, a székelyhídi és a ceglédi gyülekezetek lelkészei valamint felolvasták a nagytemplom felújítását húsz éve megkezdõ korábbi lelkipásztornak, Lizik Zoltánnak Windsorból írott levelét.
    Hánka Levente a Nagytemplom lelkipásztora köszönetet mondott a lépcsõépítést támogató személyeknek s az önkormányzatnak, külön kiemelve a fõadományozó Zsengellér Gábort és családját.
    A szertartás fényét és méltóságát emelte a Ceglédi Református Általános Iskola Énekkarának, valamint a helybéli református gyülekezetek Sztárai Mihály Vegyeskarának elõadása.

Írta, fényképezte: Kõhalmi Dezsõ

blank.gif
blank.gif blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letöltések
Cikkek
Térkép-Nagytemplom
Térkép-Lelkészi Hivatal
Keresés
Linkek
Képek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

Jelszó



Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 2,060,861 egyedi látogató Soli Deo Gloria!