2022 Oktber 06
Cikkek: Istentisztelet
blank.gif "Mert ha hisszk, hogy Jzus meghalt s feltmadott, azonkpen az Isten is elhozza azokat, a kik elaludtak, a Jzus ltal vele egytt." 1.Thesszalonikai levl 4,14 (Nagytemplomi Hrlev

...az élet és a halál kérdése, sok tekintetben tényleg élet-halál kérdés. A bátorsága ilyenkor elfogy az emberfiának, és nehezen nyilatkozik.1Korinthus 6,20: Mert ron vtettetek meg: dicststek teht Istent testetekben

articles: karacsony.jpgAz életünk. Sokszor olyan ingatag. A régi sláger ahogy mondja: „létünk ingoványra épül, s a sötét mélybe húz…”. Ezt gyakran megéljük. Van, hogy valamit felépítünk, küzdünk érte, nemes cél éltet bennünket. Aztán egyszer csak kártyavárként dl össze minden. Kilátástalan és reménytelen helyzetbe kerülünk. Nincs biztos állás, nincs vas egészség, nincs olyan emberi barátság, vagy emberi szeretet, ami minden nehézség próbáját ki tudná állni.
A Reformci emlknnepe (Nagytemplomi Hrlevl 2010.10.31)

 articles: Wittenberg.jpg   A reformáció napját október 31-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy  1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. A reformáció ünnepe emlékeztet bennünket arra, hogy a Szentlélek az egész egyháztörténet folyamán munkálkodik, eszközöket választ, vezérel, bátorít, lelkesít, és elvezet minden igazságra (Jn 16,13).
A SZENTLLEK GAZDAGSGA (Nagytemplomi Hrlevl 2010.05.22.)

 articles: szentlelekgazdagsaga1.jpg   Mert csak az Istennel való kapcsolatban leszünk alkalmasak arra, hogy beilleszkedjünk abba a jól megtervezett egységbe, amelyet Isten teremtett, és amiben minket is fontos alkatrésznek formált. Tle tudhatjuk meg, hogy hol a helyünk, ahol mindent, amire szükségünk van, elkészített, és ahol személyre szabott feladatok várnak, hogy az életünk hasznos és értékes legyen.
Az letnek Kenyere

A magyar konyha elengedhetetlen kelléke a kenyér. Emlékszem gyermekkorom nagy, pirosra sült kemencés kenyereire, amiket nagyszüleim készítettek a kertben agyagból épített kemencében. S MEGTELTEK SZENTLLEKKEL (Nagytemplomi Hrlevl 2009.05.31.)

 articles: esmegteltekszentlelekkel1.png   Emberi tulajdonságunk, hogy mindig kutatjuk a ránk váró jöv titkait.

 

 
Halottak napja (Nagytemplomi Hrlevl 2010.10.31.)

    Ezt a napot szeretteinkrl való megemlékezésnek szánjuk. Keresztény ünnepnek tekintjük a halottak napját, amely a Katolikus Egyházhoz köthet.HSVT (Nagytemplomi Hrlevl 2010.04.04.)

articles: Husvet1.jpg    Mit jelent a húsvét? Talán akkor értjük meg igazán, ha az életet keressük.
Hsvt bellrl

Emlékszem, csak egy pár napja volt, hogy azon a szamárcsikón ülve „belovagoltam” a Városba. Jött a Nép, és ünnepelt, virágokat, pálmaágakat és felsruháikat vetették utamba, hódolatukat kifejezvén. Emlékszem, arra gondoltam, hogy most mi lesz, hogyan ünnepeltek akkor, s miként hagytak el a szükség óráin. Emlékszem az illatokra, a megtiport virágok olaja szállt a szélben, a nap sugarai szerteszét szórták aranyukat, a gyermekek kacagtak, a kutyák ugrándoztak. Isten dicsérete közepette a Koponya-hegyre (Golgota) gondoltam, s arra, hogy bár boldogságom mindig teljes az Atyával, mégis együtt élem a fájdalmat a szül nkkel és az elvetélt csecsemkkel, a harcban hullottakkal és a halálos betegekkel. Az egyik népámító összeszedte bátorságát és mesternek nevezvén kívánt általam csendet. Sértette önérzetét ünneplésem, nem bírta az emberek mosolyát és örömét, amit szinte tapintani lehetett.Klvin hsvti lelki hdolsa (Nagytemplomi Hrlevl 2010.04.04.)

Reformátorunk genfi szolgálati ideje alatt sokféle módot talált arra, hogy húsvét tájékán a feltámadott Úr Jézus Krisztusra fordítsa lelki tekintetét, s azokét is, akik között munkálkodott.Karcsony

Az év leghosszabb éjszakája és legrövidebb nappala. Minden évben van ilyen. A téli napforduló 2011-ben: 2011.12.22. 06:31:08-kor volt a téli idszámítás szerint. Máig tisztázatlan, hogy Krisztus születésének napja miért került a december 25-i idpontra. Ehhez köze van a téli napfordulónak, és más ehhez kapcsolódó ünnepeknek is. Az azonban biztos, hogy már a Kr.u. IV. században ünnepelték Rómában ezt az ünnepet ezen a napon a keresztyének. Mert a leghosszabb éjszaka után már csak rövidebb lehet az éjszaka, és hosszabb lesz a nappal.
Hosszabb nappal, rövidebb az éjszaka. Minden évben a reménység ideje. Mert mi a nappalt szeretjük. A napot, a fényt. Nem szeretjük az éjszakát, mert hideg és sötét. Nem nnek a növények, nem látunk, ekkor a gonosz is dolgozik. A betörk, a „ragadozók” ekkor jönnek el, „akik elhagyják az egyenes ösvényeket, és sötét utakon járnak” (Péld. 2:13). Nappal viszont tiszta lesz minden, letisztulnak a körvonalak, megjelennek a színek. A hideg után jól esik a napsugarak melegének simogatása. Felolvasztja a jeget, érleli a gyümölcsöt. A napfény jó. Ahogy tudjuk, nappal illik tisztességben járni (Róma 13.13).LLEKZS (Nagytemplomi Hrlevl 2010.05.22.)

articles: Lelekzes1.jpg    Lélegzet nélkül nincs élet. Ha valamiben nincs lélek, abban nincs élet. Mennyire értjük ezt meg mind a magánéletünkre nézve, mind a  gyülekezeti életünkre nézve.
Letisztult vonalak.. (Mt. 4,1-10)

articles: Vonalak.pngGyerekkorom egyik élménye volt, hogy felfedeztem a kontúrokat. Még általános iskolás elss lehettem, mikor az otthonra kiadott feladatot úgy teljesítettem, hogy a lerajzolt tárgyakat – akkor még csak síkban, oldalnézetben tudtam rajzolni – éles kontúrokkal láttam el. Nagyon jól sikerült, büszke is voltam magamra.PNKSD (Nagytemplomi Hrlevl 2009.05.31.)

Az ünnep elnevezése a görög pentekosztész, azaz "ötvenedik" szóból származik, ugyanis ez az ünnep a húsvét utáni 50. napon kezddik.Pnksd!

Mai világunkban az egyre elmagányosodó ember bels lelki indíttatásból keresi a közösséget. Bennünk van egy titokzatos vonzás, mely a csoporthoz, a közösséghez visz minket. Néha ennek ellentéteként éljük meg ennek a fordítottját, vagyis azt, hogy menekülünk az emberek közösségeibl, a társaságból. Vajon melyik az igazi vágy? Vagy esetleg van mind a kettnek valami létjogosultsága életünkben? Ha komolyan elgondolkodunk, akkor valószínleg arra a megállapításra jutunk, hogy bármennyire is elegünk lenne a társaságból, az emberek közösségébl, legbelül tudjuk, hogy igaz a régi szlogen: „egyedül nem megy”.

blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 1,832,218 egyedi látogató Soli Deo Gloria!