2024 Mjus 22

Vasrnapi iskola
blank.gif

„Neveld a gyermeket a neki megfelel módon!” – hívja fel a figyelmünket a Biblia a Péld. 22,6-ban. Mi vajon a gyermekeknek megfelel mód? Mindenképpen az, amikor foglalkozásunk során figyelembe vesszük korosztályonkénti adottságaikat, szükségeiket és fejldésüket. Ma nem sokan tulajdonítanak nagy jelentséget a kisgyermekkornak, pedig ez a gyermekek életének megalapozásában az egyik legfontosabb szakasz. Ilyenkor rendkívüli módon segíthetjük a gyermekek fizikai, értelmi és lelki fejldését, de ugyanolyan könnyen életre szóló sérüléseket, sebeket is okozhatunk bennük. Nagyon fontos tehát, hogy megismerjük a gyermekek világát és ennek megfelelen tanítsuk ket!

Többek között ebben is szeretnénk segítségükre lenni a szülknek vasárnapi iskolánk által. F célunk azonban az, hogy lelküket megérintve Isten felé fordítsuk szívüket és formálódó hitüket tápláljuk, ápoljuk és ersítsük.

Iskolánkat a vasárnapi istentiszteletek alatt tartjuk 10-11 óráig. Ez egyben tartalmas idtöltést, gyermekmegrzést, felügyeletet is jelent a gyermekek számára, amíg szüleik hallgatják az igehirdetést. Nagyon jó kis csapat alakult ki az utóbbi pár évben és úgy érzem a szülk is egyre szívesebben, bátrabban adják oda kis csemetéjüket. Igyekszünk mindnyájan tudásunk és hitünk legjavát adni és „beleszeretni” a hozzánk járó gyermekekbe, rajtuk keresztül egész családjukba. Jó látni a Szentlélek munkálkodását a csoportban, hogy az id elrehaladtával a kételkedések csökkennek és a hit lép eltérbe a gyermekek és szüleik életében. Jó látni azt is, ahogyan az évek során a szemünk láttára nnek fel és lesznek egyre érettebbek, ügyesebbek gyülekezeti testvéreink gyermekei. Külön ajándék, mikor látjuk, ahogyan egy-egy család növekszik hitben és gyermekekben és sorra hozzák az újabb és újabb testvérkéket. (lásd. Pet család 5 kisgyermekükkel)

Az utóbbi pár évben gyermekeink száma 23-ra gyarapodott és tanítóink száma is szép számmal növekedett. A nagy létszám miatt és néhány pedagógus és szül kérésére két gyermekcsoportot hoztunk létre szeptembertl annak érdekében, hogy tartalmasabb hittanórát tudjunk tartani. Így az iskolások és a nagycsoportos óvodások nyugodtabb légkörben az ifi teremben, a „totyogósok” és kisóvodások pedig átmenetileg (amíg nem lesz alkalmasabb meleg helyiségünk) a lelkészi irodahelyiségben játszhatnak. A nagyokkal szakképzett pedagógusok (tanítók, hitoktatók és óvó nénik) foglalkoznak, a picikkel pedig elssorban anyukák (kismamák és nagymamák) játszanak.

Az iskolások hittanórája két f részre tagolódik: egy „kis tanítás”-ra, ahol játékos beszélgetéseken keresztül ismerkedhetnek meg a gyermekek egy-egy bibliai témával, ill. egy ehhez kapcsolódó „aktivitás”-ra, amely elmélyítheti, színesítheti a tanultakat. A témához tananyagunk több ötletet is ad, nem azért, hogy mindent feltétlenül megvalósítsunk, hanem, hogy a gyermekek karakterének megfelelen válogathassunk közülük. A feladatok két korosztályra bontva jelennek meg. Külön az iskoláskorú (6-14) és külön - egy picit leegyszersítve - az óvodáskorú gyermekeknek. Ebben az évben József és Mózes történetével, a 10 csapással, az egyiptomi kivonulással és a 40 éves pusztai vándorlással ismerkedhetnek meg tanítványaink. (A részletes órai anyagok megtalálhatok a honlapon!) Minden leckéhez ajánl a tematika több éneket és aranymondást is, melyek közül a pedagógusok választják ki a csoport szintjének megfelelt. Az elméleti oktatást egy-egy játékos feladatlap, majd kreatív tevékenységek követnek (színezés, barkácsolás, festés, vágás, ragasztás). Az óra mindig imádkozással kezddik és végzdik. Fontos alapelvünk, hogy semmire se erltessük a gyermekeket, inkább buzdítsuk, motiváljuk ket!

Terveink között szerepel, hogy tovább bontsuk a csoportokat, ahol kettéválasztva az eddigieket létrehoznánk 0-3, 3-6, 6-10 és 10-14 éves korosztályú csoportokat. Ehhez azonban több felújított, korosztálynak megfelel és fthet helyiségre lenne szükség. Szeretnénk a kapcsolatok még szorosabbá fzése érdekében kirándulásokat, közös rendezvényeket szervezni. Jó lenne névnapokat, születésnapokat megünnepelni és minél többet résztvenni református és gyülekezeti ünnepeinken a templomban. Ebben kérjük imádságban segítsenek minket!

Végezetül azt kívánom, hogy minden kedves tanítónk, szülnk és gyermekünk örömét lelje ebben a vasárnapi iskolában. Isten adjon nekünk ehhez olyan szemet, mellyel úgy tudjuk látni a gyermekeket, ahogyan , és adjon nekünk olyan szívet, mellyel úgy tudjuk szeretni ket, ahogyan !

 

Én plántáltam, Apollós öntözött;
de Isten adja a növekedést.” (1Kor 3,6)
„Mert Isten munkatársai vagyunk:
Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok.” (1Kor 3,9)

 

Az istentiszteletek idején 20 -25 gyermek vesz részt a vasárnapi iskolai tanításban. Lelkészek, tanítók, hittanoktatók vezetésével érthetik meg a bibliai igét, kicsit más formában, mint a hittanórákon. Számunkra szolgálatunk esszenciáját jelentik ezek az alkalmak, hiszen szemünk eltt épülnek, fejldnek gyülekezeti tagjaink gyermekei hitben és ismeretben. De a sok közvetlen tapasztalat révén épülünk mi magunk is.

Nagy kegyelem, hogy a megértett üzenetet továbbadhatjuk, a kemény eledelt pépes falatokká változtathatjuk, hogy Urunk parancsának megfeleljünk. Köszönjük, hogy Isten szántóföldjén munkálkodhatunk és kérjük áldását, míg eljön az aratás ideje.

 

Kovácsné Szilágyi Erzsébet – Wollner Judit

blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.02 másodperc 2,073,982 egyedi látogató Soli Deo Gloria!