2022 Oktber 06

Keresztelsrl
blank.gif

Keresztelésrl

 

       Két sákramentum (szentség) van református egyházunkban. Az egyik az ÚRVACSORA sákramentuma, a másik a KERESZTSÉG sákramentuma. Az úrvacsorával a KONFIRMÁCIÓ alatt foglalkozunk. A szentségeket Jézus Krisztus parancsba adta. A keresztség parancsa a Máté evangéliumának a 28. fejezetében 18-20 versekben olvasható. Ennek fényében a keresztyén felekezetek, egyházak embereket tanítanak és keresztelnek meg. A református gyakorlat a gyermekkeresztség. Ez azt jelenti, hogy a református családok hisznek abban, hogy Krisztus megváltó kegyelme megelzi az ember döntését. Vagyis még mieltt mi tudnánk róla (Róma 5,8), már meghalt a kereszten, hogy bneinket elvegye, és ingyen kegyelembl megmentsen minket a haláltól és örök életet ajándékozzon. Egy gyermek nyílván ebbl nem sokat ért, ezért a szülk és a keresztszülk feladata, hogy úgy neveljék gyermekeiket, hogy errl halljanak, ezt megtanulják, és  errl majd a konfirmáció alkalmával bizonyságot tegyenek. Ekkor lehet majd az övék a másik szentség: az úrvacsora
    Mindenképen örülünk tehát, ha valaki arra az elhatározásra jut, hogy gyermekét megkereszteli. Ezt az egyház minden gond nélkül megteszi, minden kisgyermek, vagy felntt, ha kívánja, vagy ha szülei szeretnék, részesülhet a keresztség szentségében. Néhány gyakorlati, és elméleti dolgot kell csupán errl tudni.
    A felntt keresztséget egy felkészít sorozat elzi meg, mert ezzel együtt a felntt konfirmál is. A konfirmáció és felntt keresztség elválaszthatatlan, mert ha már dönthet az ember, akkor döntésérl, hitérl be is kell számolnia, bizonyságot kell tennie.
    A gyermekkeresztségnél a szülknek és a keresztszülknek - miután elhatározták, hogy gyermeküket megkeresztelik - el kell dönteniük, hogy melyik idpontban szeretnék ezt megtenni. Rend szerint a vasárnapi istentiszteletek keretében történik a keresztség. Az ünnepek vasárnapjait nem javasoljuk (húsvét, pünkösd, karácsony, böjt). Ekkor úrvacsorás istentiszteleti alkalmak vannak, egy Istentiszteleten rend szerint egy sákramentumot szolgáltatunk ki. Indokolt kérésre természetesen tudunk kivételt tenni. Ha megvan az idpont, a lelkészi hivatalban be kell jelenteni, és egyeztetni kell az egyházközséggel. Egy adatlapot kell kitölteni, amit a lelkészi hivatalban is beszerezhetünk, de az internetrl is le tudjuk tölteni weboldalunkról (cegled.nagytemplom.hu). Egy felkészít elbeszélgetés elzi meg a keresztelést. Ennek az idpontját is a lelkészi hivatalban egyeztethetik a családok. Ezt elzetes érdekldéssel telefonon is meg lehet tenni, vagy interneten e-mailben. Minkét elérhetség minden kiadványunkon, hírlevelünkben megtalálható.
    A formaságokon túl nagyon fontos odafigyelnünk a keresztségben megjelen üzenetre. Minden ember a szíve mélyén érzi, hogy a világgal valami nincs rendben, valami hiányzik. Ha elkezdünk ezzel a gondolattal foglalkozni, rájövünk, hogy világunkból az hiányzik, aki az egészet „kitalálta”, megteremtette. Csakhogy az Isten tökéletes, mi pedig tele vagyunk helytelen gondolattal, rossz indulattal, önzéssel. Ez elválaszt minket Istentl. Ezt a helyzetet a magunk erejébl mi nem tudjuk megváltoztatni. A keresztség azt jelenti, hogy azt a mindennél fontosabb lehetséget, hogy Isten jelen legyen az életünkben, Jézus Krisztus adja nekünk. Hibáink, bneink nem engedik, hogy Isten közel jöjjön hozzánk, de Krisztus magára vette ezeknek a büntetését. Ártatlanul meghalt helyettünk. Ezért mi szabadok vagyunk. Ennek a szeretetnek a jele és pecsétje a keresztség.

 

Hánka Levente

blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 1,832,180 egyedi látogató Soli Deo Gloria!