2023 Oktber 02

Hzassgkts
blank.gif

Amit a keresztényeknek az esküvrl tudni kell

 

    Talán a legszebb dolog, ami történhet  velünk az életünkben. Nem véletlen az, hogy annyira készül mindenki erre az eseményre. Izgalmas, szép. A biblia, Isten szava is a különleges dolgok szférájába emeli ezt az emberi közösséget, amikor azt mondja, hogy „és lesznek ketten egy testté”.
    Akármennyire is degradálta már világunk ennek az aktusnak az értékét, még mindig érezzük hogy szép, fenséges, titkos, misztikus. Akármennyit lótunk-futunk az elkészültetekben, bármennyire is felbosszantanak értetlen emberek, rokonok, barátok, szervez és kivitelez cégek, esetenként lelkipásztorok – mégis ez lesz életünk egyik legszebb, legtöbbet emlegetett történése. Férfiaknak és nknek egyaránt.
    Ezért vesszük mindig örömmel, ha a jegyespárok jelentkeznek, hogy áldást kérjenek életükre. Jó látni, hogy „merik” vállalni azt a nem kis felelsséget, ami a házasélet hozadéka. Ez jele érettségüknek, szándékuk komolyságának.
    Ebben szeretnénk segíteni biztatással és néhány információval.
    Fontos hangsúlyoznunk, hogy az egyházi esküv nem polgári házasságkötés. Egyházi törvényeink nem teszik lehetvé, hogy áldást adjunk olyan frigyre, ami elzleg államilag nem törvényesíttetett. Ezért van a kitöltend információs lapjainkon egy olyan sor is, hogy a polgári házasságkötés anyakönyvi iktatószáma. A jogi szabályozás következtében tehát mindenképpen szükséges polgári házasságkötés az egyházi esemény eltt. Hogy mennyivel eltte, azt nem szabályozza semmi. lehet egy óra, de lehet egy év is.
    Ezen túl rugalmasan szoktunk kezelni mindent. Szükséges konfirmáció, esetleg keresztelkedés is – már aki nincs megkeresztelve –, de ha a jegyespár legalább egyik fele református, akkor a másik felet nem kötelezzük. A konfirmációról majd egy másik cikkben beszélünk, de ennek is rugalmas a felnttekre vonatkoztatott követelményrendszere. Ha a jegyesek megígérik, hogy akár az esküvt követen egy bibliaiskolára eljönnek majd, akkor megellegezzük a bizalmat, és megtarthatják az esküvt.
    A házasságra sokan úgy tekintenek, mint egy szerzdésre. Amit ha az egyik fél nem teljesít, akkor a másik fél felbonthatja. Keresztyén szemmel a házasság szövetség. Nem felbontható. Nem tartalmaz feltételeket, hanem feltétel nélkül elkötelezi egymás mellett a feleket. Nos, ez nem egyszer dolog, és hogy ennek mennyi vonzata és hozadéka van, mennyi küzdelme, és mennyi szépsége, azt nem lehet egyszeren, néhány mondatban elmondani. Ezért kell a jegyesoktatás!
    Minden jegyespár három kötelez közös, a többi párral együtt megtartott foglalkozáson, és egy személyes beszélgetésen vesz részt. Ezek alatt talán mindent megtud, amire egy házasság elkezdéséhez szüksége lehet. Persze nem eleget ahhoz, hogy végig is vigye. A gyülekezeti közösséget ajánljuk mindenkinek ahhoz, hogy tudjon tovább lépni, megersödni.
    Az idén is sok jegyespár mond igent református egyházi szertartás keretében, és kéri Isten áldását életére. Ehhez lelkészi hivatalunkban, az internetes oldalunkon sok információt, segítséget találhat mindenki.
Imádságainkkal segítsük mi is ket!

 

Hánka Levente

blank.gif
Értékelés
blank.gif
Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
blank.gif

Navigáció
blank.gif Letltsek
Cikkek
Trkp-Nagytemplom
Trkp-Lelkszi Hivatal
Keress
Linkek
Kpek
Közbeszerzés
blank.gif
Bejelentkezés
blank.gif
Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
blank.gif
Generálási idő: 0.03 másodperc 1,974,606 egyedi látogató Soli Deo Gloria!